Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

Συναγερμός λόγω των μποφόρ όλο το Σαββατοκύριακο: Ακόμα και 11άρι μπορεί να «πιάσουν» οι ριπές

Συναγερμός λόγω των μποφόρ όλο το Σαββατοκύριακο: Ακόμα και 11άρι μπορεί να «πιάσουν» οι ριπές
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ένα εξαιρετικά δύσκολο Σαββατοκύριακο λόγω του καιρού θα είναι αυτό σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αλλά και την Πολιτική Προστασία η οποία είναι ήδη σε πορτοκαλί συναγερμό για τα πολλά μποφόρ που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Μάλιστα τα μποφόρ, έφεραν και έκκληση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, να συνεργαστούν οι πολίτες για να ξεπεραστεί αυτή η «δύσκολη κατάσταση που έρχεται» λόγω του καιρού. Αλλά και οι μετεωρολόγοι χτυπούν «καμπανάκι» για αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα…

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο το Σαββατοκύριακο «θα είναι δύσκολο σε ό,τι αφορά τους ανέμους. Για τις υπόλοιπες καιρικές συνθήκες θα είναι γενικά ήπιο Σαββατοκύριακο με καλές θερμοκρασίες γύρω στους 33 με 35 βαθμούς. 

«Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιές» τονίζει και ο Γιάννης Καλλιάνος.

Οι περιοχές της Αττικής με τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, οι περιοχές της Αττικής που θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μποφόρ, είναι «οι πιο κεντρο-ανατολικές περιοχές. Από το κέντρο της πόλης και ανατολικότερα, πχ στα Μεσόγεια, τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι ριπές. Δηλαδή, προς το Πόρτο Ράφτη, στη Ραφήνα, το Κορωπί, τα Σπάτα και ανατολικότερα, θα έχουμε 7, 8, 9 μποφόρ ριπές».

«Στη Νότια Κρήτη, οι ριπές θα φτάσουν τα 10 με 11 μποφόρ» συμπλήρωσε. «Στη Νότια Κρήτη θα σε παίρνει ο άνεμος πραγματικά».

Οι 6 περιοχές της Ελλάδας που είναι σε πορτοκαλί συναγερμό

Με τον κρατικό μηχανισμό να είναι ήδη σε εγρήγορση, οι περιοχές οι οποίες θα «μαστιγωθούν» περισσότερο από τα μποφόρ είναι για το Σάββατο (29/6/24) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς οι:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Μεταξύ άλλων γίνεται έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δουλειές στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Δείτε live στο γραφικό του Windy, την εξέλιξη των ανέμων:

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνεμοι άρχισαν να πνέουν από το βράδυ της Παρασκευής (28/6/24) και θα κλιμακωθούν το Σάββατο (29/6/24) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα!

Στο παρακάτω χάρτη αποτυπώνονται οι εκτιμώμενες μέγιστες ριπές των ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) και οι διευθύνσεις τους (μαύρα βελάκια) για τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/06, όπως υπολογίζεται από το υψηλής ανάλυσης αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.      

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια και σε γειτονικές περιοχές με έντονη τοπογραφία τα 100 km/h.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις