Ελλάδα

Συναγερμός σε Αττικόν και Ιπποκράτειο για δυο παιδιά με συμπτώματα της νόσου Kawasaki

Η ανησυχία για τη νόσο Kawasaki έφτασε και στην Ελλάδα. Δυο παιδιά μπήκαν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο και οι Έλληνες επιστήμονες προσπαθούν να διαλευκάνουν αν η νόσος αυτή συνδέεται με τον κορονοϊό και τη COVID-19.

Δύο παιδιά, που μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο “Αττικόν” με συμπτώματα της νόσου Kawasaki, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πιθανό συσχετισμό της με τη νόσο COVID-19 (την οποία προκαλεί ο κορονοϊός), προβληματίζουν τους επιστήμονες και προκαλούν συναγερμό.

Το ένα παιδί νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ. Το δεύτερο παιδί νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο “Αττικόν”. Το ένα από τα παιδιά είναι προς το παρόν αρνητικό στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός και συνεχίζονται οι εξετάσεις, ενώ ως προς το παιδί που νοσηλεύτηκε στο “Αττικόν”, ο καθηγητής  Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης που μίλησε στο iatropedia.gr, δήλωσε ότι δεν ήθελε να αποκαλύψει.

Τι σχέση έχουν Kawasaki και κορονοϊός;

«Δεν ξέρουμε αν οφείλονται ή δεν οφείλονται στον COVID-19, όμως, το νόσημα υπάρχει και στην Ελλάδα και έχουμε τέτοια περιστατικά μέσα στο τελευταίο διάστημα έχουμε τέτοια περιστατικά, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένο ότι οφείλονται στο COVID-19», δήλωσε στο iatropedia.gr o Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Click4more Σχολεία: Αποστάσεις, υποτμήματα και προσοχή στα διαλείμματα – Έτσι θα επιστρέψουν οι μαθητές

Η νόσος Kawasaki έχει μεγάλη επίπτωση το τελευταίο διάστημα σε χώρες στις οποίες υπήρξε μεγάλη διασπορά του ιού, όπως η Αγγλία και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Ροηλίδης, αναφέρει ότι η αύξηση των περιστατικών ήταν αυτή που έχει θορυβήσει τους επιστήμονες: «Είναι ένα όχι πολύ σπάνιο νόσημα στα παιδιά το οποίο το βλέπουμε από καιρού εις καιρό. Τελευταία, όμως, έχει συνδεθεί χρονολογικά και όχι αιτιολογικά σε χώρες που υπάρχει μεγάλη επίπτωση του ιού, έχουν συμβεί περισσότερα περιστατικά. Δεν υπάρχει αιτιολογική διασύνδεση. Έχουν δει ότι συμβαίνουν περισσότερα περιστατικά και έχουν σχέση; Δεν έχουν σχέση; Κανείς δεν ξέρει».

«Η νόσος Kawasaki δεν είναι νόσος που υπάρχει ένας αιτιολογικός παράγοντας. Είναι νόσημα που μπαίνει η διάγνωση με κλινικά κριτήρια. Μπορεί να είναι τυπικό το νόσημα, μπορεί και άτυπo. Αυτήν την εποχή τα περιστατικά που εντοπίστηκαν ήταν περισσότερο “άτυπα”. Είχαν περισσότερη φλεγμονή. Αυτό είδαν στην Αγγλία και τις ΗΠΑ. Είναι συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki μπορεί να τα πει κανείς Kawasaki, μπορεί να τα πει κανείς φλεγμονώδες σύνδρομο, αλλά δεν είναι κάτι το τυπικό. Και διερευνάται εάν έχει σχέση με τον κορονοϊό. Σε κάποια παιδιά βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένα με τον κορονοϊο σε κάποια δεν βρέθηκε η νόσος», αναφέρει ο γιατρός.

Τι είναι η νόσος Kawasaki

Πρόκειται για μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα, η οποία περιγράφθηκε το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki. Σε αυτήν παρατηρείται φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανευρυσματικές διατάσεις αυτών (κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών). Η αιτία της νόσου Kawasaki παραμένει αδιευκρίνιστη.

Click4more Ευαγγελισμός: Χθες βρέθηκε με κορονοϊό και σήμερα και τρία τεστ μετά είναι αρνητική η προϊσταμένη της νοσηλευτικής

Παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά. Είναι σπάνια νόσος αλλά είναι μεταξύ των πλέον συχνών αγγειιτίδων της παιδικής ηλικίας. Είναι λίγο πιο συχνή στα αγόρια.

Πως εκδηλώνεται

Η νόσος Kawasaki εκδηλώνεται σε τρεις φάσεις, η δε βαρύτητα της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή:

1) οξεία (δύο πρώτες εβδομάδες): υπάρχει πυρετός και άλλα γενικά συμπτώματα

2) υποξεία (δεύτερη ως τέταρτη εβδομάδα)

3)φάση ανάρρωσης (πρώτο ως τρίτο μήνα)

Ξεκινάει με υψηλό πυρετό για τουλάχιστον 5 μέρες. Μπορεί να συνυπάρχουν επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα, καθώς και ενανθήματα (έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα και ερυθρότητα του φάρυγγα).

Αργότερα, παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Επίσης, συνυπάρχει διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και διόγκωση των χεριών και των ποδιών.

Η πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου είναι η προσβολή της καρδιάς. Μπορεί να εκδηλωθεί με περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή προσβολή των βαλβίδων.

Εντούτοις, το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η ανάπτυξη ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία.

Διάγνωση της νόσου και εξετάσεις

Η οριστική διάγνωση τίθεται όταν υπάρχει ανεξήγητα υψηλός πυρετός που διαρκεί για 5 ή παραπάνω ημέρες και συνδυάζεται με 4 από τα 5 ακόλουθα  χαρακτηριστικά:

αμφοτερόπλευρη επιπεφυκίτιδα
διογκωμένοι λεμφαδένες
δερματικό εξάνθημα
ερυθρότητα του στόματος και της γλώσσας
χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στα άκρα, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για κάποια άλλη νόσο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα ίδια συμπτώματα.

Συνήθως εξελίσσεται χωρίς επιπλοκές. Η προσβολή της καρδιάς είναι η πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου Kawasaki, εξαιτίας της πιθανότητας μακροχρόνιων επιπλοκών. Μπορεί να εντοπιστούν καρδιακά φυσήματα, αρρυθμίες και ανωμαλίες στην εξέταση με υπερήχους. Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις στεφανιαίες επιπλοκές είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να αρχίσει αμέσως η προτεινόμενη θεραπεία.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Κάθε παιδί με υποψία νόσου Κawasaki πρέπει να νοσηλευθεί για παρακολούθηση και έλεγχο για πιθανή προσβολή της καρδιάς.

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να αποφευχθούν οι καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει ασπιρίνη και ενδοφλέβια γάμμα σφαιρίνη σε υψηλές δόσεις.

Για τους περισσότερους ασθενείς η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Για τους ασθενείς με επίμονες ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών η πρόγνωση εξαρτάται κυρίως από την ανάπτυξη στένωσης και αποφράξεων (μείωση του μεγέθους των αγγείων εξαιτίας του σχηματισμού θρομβώσεων μέσα στα αγγεία).

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Για τους περισσότερους ασθενείς η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Για τους ασθενείς με επίμονες ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών η πρόγνωση εξαρτάται κυρίως από την ανάπτυξη στένωσης και αποφράξεων (μείωση του μεγέθους των αγγείων εξαιτίας του σχηματισμού θρομβώσεων μέσα στα αγγεία).

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα