Συναγερμό στις αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα προκαλεί ο εντοπισμός νέων “ύποπτων” φακέλων σε άλλα τρία σημεία, μόλις λίγες ώρες αφού βρέθηκε άλλος “ύποπτος” φάκελος με άγνωστη ουσία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.
Το μεσημέρι της Πέμπτης (10.01.2019) και λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Αθήνα της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έγινε γνωστό πως τρεις “ύποπτοι” που φαίνεται να περιέχουν άγνωστη ουσία βρέθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και στα πανεπιστήμια Κρήτης και Κέρκυρας.
Οι δυο από τους “ύποπτους” φακέλους, στο Πολυτεχνείο και στο πανεπιστήμιο της Κέρκυρας ελέγχθηκαν και περιέχουν σκόνη. Ο τρίτος, στην Κρήτη, εντοπίστηκε σε ΕΛΤΑ και θεωρήθηκε ύποπτος, γι’ αυτό και θα ελεγχθεί. Προοριζόταν για το πανεπιστήμιο.
Στην Κέρκυρα, ο φάκελος “ύποπτης” τοξικότητας εντοπίστηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στο ταχυδρομείο Κέρκυρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Τόσο το ταχυδρομείο όσο αλλά η περιοχή εξωτερικά, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ.
Ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Το θρίλερ στη Μυτιλήνη
Το απόγευμα της Τετάρτης είχε φτάσει στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη ένας άλλος “ύποπτος” φάκελος, που περιείχε άγνωστη ουσία. Ως αποστολέας εμφανιζόταν ένας Ινδός, ενώ παραλήπτης ήταν η πρύτανης του Πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτσιλάκη.
Άμεσα σήμανε συναγερμός, το πανεπιστήμιο αποκλείστηκε και τα μεσάνυχτα έφτασε στο νησί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, μαζί με ειδικούς από τον “Δημόκριτο”, που παρέλαβαν τον φάκελο και τον μετέφεραν στο Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένου να εξεταστεί.
«Η νίκη θα είναι του Ισλάμ, χωρίς τους μουσουλμάνους» έγραφε το σημείωμα που βρέθηκε μαζί με τον φάκελο. Οι αρχές προσπαθούν να “αποκωδικοποιήσουν” το μήνυμα αλλά και να εντοπίσουν αν ο Ινδός που εμφανίζεται ως αποστολέας είναι υπαρκτό πρόσωπο ή όχι.
Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης – καλά στην υγεία τους – μεταφέρθηκαν πέντε εργαζόμενοι, ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου, καθώς κι ένας αστυνομικός που έπιασε το φάκελο παραλαμβάνοντας τον. Κάποιοι από τους εργαζομένους που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο, παραπονέθηκαν για ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης και του στόματος.
Κατά ιατρικές πηγές τα συμπτώματα πάντως έχουν υποχωρήσει εντελώς. Παραμένουν ωστόσο στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ