Ελλάδα

Συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου στην Αττάλεια

Όλα στο τραπέζι! Κυπριακό, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Η συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου είναι άτυπη, προπαρασκευαστική συνάντηση, και θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση ενός οδικού χάρτη με στόχο την περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, λένε διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, είναι μια συνάντηση που γίνεται ένα 24ωρο μετά την τουρκική πρόκληση με την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας στο πλαίσιο μάλιστα νατοϊκής άσκησης.

Η προώθηση θετικής ατζέντας αφενός και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συνιστούν τους δύο βασικούς πυλώνες της συζήτησης που θα έχουν οι δύο υπουργοί.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε πρόοδο η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν καρποφόρες συνομιλίες και να αξιοποιηθούν τα βήματα που έγιναν στο Κραν Μοντανά.

Το τρίτο θέμα θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βρέθηκαν οστά και κρανίο σε δύσβατο σημείο στα Ιωάννινα – Φαίνεται πως ανήκουν στον Σλοβάκο φοιτητή που είχε εξαφανιστεί το περσινό καλοκαίρι
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως τα οστά ανήκουν στον 23χρονο Σλοβάκο φοιτητή ο οποίος είχε εξαφανιστεί το καλοκαίρι του 2024
Ιωάννινα
Με πλούσιο ποινικό παρελθόν ο 42χρονος Αιγύπτιος που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στην Καλλιθέα – Ήταν καταχωρημένος με 5 διαφορετικά επίθετα
Ούτε με 1, ούτε με 2, αλλά με 5 διαφορετικά επίθετα ήταν καταχωρημένος στη βάση δεδομένων των ελληνικών αρχών ο 42χρονος Αιγύπτιος. Την...
Ο 42χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλλιθέα 4