Site icon NewsIT

Συνεδρίαση του δήμου Αθηναίων για τους μετανάστες

18.12.2015 | 18:19
Συνεδρίαση του δήμου Αθηναίων για τους μετανάστες

Η ένταξη προσφύγων και μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή διαβίωσή τους στην Ελλάδα, τόνισαν τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Βασίλης Παπαδόπουλος, όσο και εκπρόσωποι των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων στη συνεδρίαση του Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Αθηναίων, που συνεδρίασε σήμερα στον Ελαιώνα.  

Κοινή πεποίθηση όλων, πως νομικά κενά που υπάρχουν στην ένταξη των μεταναστών είναι ανάγκη να καλυφθούν, αλλιώς η ένταξη δεν είναι εφικτή.

«Μια ημέρα αλληλεγγύης, αλλά και περισυλλογής για τους ανθρώπους που χάθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος», χαρακτήρισε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών ο κ. Καμίνης. Προσέθεσε πως οι μεικτές ροές προσφύγων και μεταναστών δεν θα μειωθούν, αντίθετα, θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Ακόμα και να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις, θα υπάρχουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, για αυτό χρειάζεται πρόβλεψη και σχεδιασμός από όλους, να δούμε το νέο αυτό φαινόμενο στις πραγματικές του διαστάσεις», ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Για τη φιλοξενία των προσφύγων υπάρχει συνεργασία και τέθηκαν κάποιες προδιαγραφές, για το υπαρκτό θέμα των ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν στη χώρα για αόριστο χρονικό διάστημα και για αυτούς που έχουν χάσει τα χαρτιά τους, όμως, δεν υπάρχει ούτε νομικό πλαίσιο, ούτε πόροι, επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων. Πρότεινε να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο, σε εθνικό επίπεδο, σχέδιο διαχείρισης των μεταναστών, γιατί όπως σχολίασε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα πάρει επ’ αυτού πρωτοβουλίες. «Καλύτερος τρόπος ένταξης από τη δημιουργία οικονομικών συνθηκών, που οι άνθρωποι θα συμμετέχουν δεν υπάρχει. Η πλειοψηφία των μεταναστών είναι νέοι άνθρωποι που έχουν διάθεση να δουλέψουν και να αποδώσουν, αυτά τα δεδομένα πρέπει να τα έχουμε υπ’ όψη, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

Η λειτουργία της Ελλάδας ως χώρας τράνζιτ αλλάζει και μεταβάλλεται, ενώ η μετανάστευση συνεχίζεται, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Πρόβλεψη και πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι οι πρόσφυγες και όσοι μετανάστες δεν μπουν σε διαδικασία επιστροφής, να προχωρήσουν στη σταδιακή ένταξή τους στην κοινωνία. Η δημιουργία μικρών δομών, ακολουθώντας το παλαιότερο μοντέλο των σχεδόν 1.400 δομών φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια, σχεδιάζεται από το υπουργείο για την ένταξη των πληθυσμών, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο Μοαβί Αχμέτ, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, υπογράμμισε πως πρέπει να διέπεται από την αρχή του ανθρωπισμού, όχι να αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα, τα οποία και δεν αποδίδουν και έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιουνούς Μοχαμεντί, λέγοντας πως οι επαναπροωθήσεις, τα κλειστά σύνορα και οι φράχτες, το μόνο που καταφέρνουν είναι οι πνιγμοί να συνεχίζονται. «Αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς: το 2014 πέρασαν 50.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και οι θάνατοι στη θάλασσα ήταν περίπου 3.000, ενώ το 2015 που έφτασαν 800.000, πάλι κοντά 3.000 ήταν οι πνιγμένοι», τόνισε.

Οι κκ Αχμέτ και Μοχαμεντί, στεκόμενοι στο θέμα της ένταξης, διηγήθηκαν πώς ενώ η κοινωνική ένταξη των μεταναστών λαμβάνει χώρα, καθότι τα παιδιά πάνε σχολείο, ζουν σε γειτονιές κλπ, το νομικό κομμάτι δεν τους επιτρέπει να ενταχθούν και τους αφήνει στο περιθώριο, γεγονός που πρέπει να διορθωθεί. Ο κ. Μοχαμεντί ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ένα από αυτά ήταν η ίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου «μπορούμε και χτυπάμε την πόρτα, λέγοντας είμαστε κι εμείς εδώ». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version