Παρασκευή, 22 Νοε.
19oC Αθήνα

Συνεχίζονται οι αναταράξεις για την ίδρυση της νέας ένωσης δικαστών

Συνεχίζονται οι αναταράξεις για την ίδρυση της νέας ένωσης δικαστών

«Δεν μας πέφτει λόγος» ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ίδρυση της νεοσύστατης Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989». Ο κ. Κοντονής τόνισε πως είναι αναφείρετο δικαίωμα κάθε πολίτη με βάση το Σύνταγμα να συγκροτεί σωματεία.

Σημειώνεται πως η ίδρυση της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων» έχει προκαλέσει αναταράξεις στους κόλπους των δικαστών και των εισαγγελέων και μάλιστα η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε έκτακτη-χθεσινή-συνεδρίαση σχετικά με το ζήτημα της ίδρυσης της νέας ένωσης επισήμανε πως το καταστατικό της Νέας Ένωσης, το οποίο έχει αναγνωριστεί από το Δικαστήριο, «περιέχει διατάξεις που αποδεικνύουν ότι η επωνυμία της είναι ψευδεπίγραφη, αφού τελικά μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας.

Στην ουσία πρόκειται για παράνομη ίδρυση δεύτερης Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων». Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ενημέρωση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για συγκεκριμένα άρθρα του καταστατικού και τους σκοπούς που επιδιώκει η νέα ένωση την οποία η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΔΕ χαρακτηρίζει ως «διασπαστική». Επιπλέον, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΔΕ η οποία έκρινε πως “προφανώς η νέα δικαστική ένωση έχει διασπαστικό χαρακτήρα”, επιφυλάχθηκε να συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες ώστε να αποφασίσει τυχόν άσκηση ενδίκων μέσων κατά της απόφασης ίδρυσης της Ένωσης.

Από την πλευρά του ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, εξήγησε πως : «Το δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος. Πρόκειται περί συνδικαλιστικών ζητημάτων τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τα προσεγγίσουν και να τα λύσουν, λαμβάνοντας υπόψη κάτι πάρα πολύ απλό: ότι για την κοινωνία και τον πολίτη, ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές».

Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παράτασης θητείας των δικαστών, το οποίο επίσης είχε πριν από λίγο καιρό προκαλέσει αναταράξεις στους κόλπους των δικαστών, ξεκαθαρίζοντας πως «το Σύνταγμα είναι σαφές» και παράλληλα τόνισε πως «οι δικαστές κατά την αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, δεν πρέπει ξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και, αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, από συμπεριφορές και φαινόμενα που δε συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε