Site icon NewsIT
23:05 | 07.02.25

Συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη: Απόκοσμες εικόνες από τα Φηρά που έχουν μετατραπεί σε πόλη «φάντασμα»

Newsit Newsroom

Φωτογραφικό οδοιπορικό του newsit.gr στα Φηρά που αντί να σφύζουν από ζωή, είναι έρημα με ελάχιστο κόσμο και κλειστά μαγαζιά - «Απομακρύνεται το σενάριο για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ»

Άρον άρον φεύγουν χιλιάδες πολίτες από την Σαντορίνη καθώς οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται αμείωτοι το τελευταίο δεκαήμερο.

Οι εικόνες από την Σαντορίνη είναι απόκοσμες και θυμίζουν εποχές πανδημίας καθώς τα Φηρά είναι άδεια από κόσμο και τα μαγαζιά είναι τα περισσότερα κλειστά, καθώς οι σεισμοί έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους και τους τουρίστες.

Στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το newsit.gr τα Φηρά αντί να σφύζουν από ζωή, είναι άδεια, έρημα με ελάχιστα μαγαζιά να είναι σε λειτουργία και με πολύ λίγο κόσμο να κυκλοφορεί έξω.

Οι σεισμοί στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Σαντορίνη και στην Αμοργό συνεχίζονται αν και οι σεισμολόγοι εμφανίζονται πλέον πιο αισιόδοξοι αναφορικά με την δυναμικότητα του κύριου σεισμού που περιμένουν.

Γεράσιμος Χουλιάρας: Μικρή μείωση στην παραγωγή σεισμών το τελευταίο διάστημα

Με ανάρτησή του στο facebook ο καθηγητής Γεράσιμος Χουλιάρας δημοσιεύει «το ιστόγραμμα της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Άνυδρου το 2025. Το κόκκινο βέλος δείχνει μια μικρή μείωση στην παραγωγή σεισμών το τελευταίο διάστημα».

Λέκκας: Απομακρύνεται το σενάριο για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ

Πιο αραιή είναι πλέον η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη όμως εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, ενώ στο επίκεντρο των επιστημόνων βρίσκονται οι κατολισθήσεις και το πως θα αντιμετωπιστούν.

«Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ.

Αύριο (08/02/2025) έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία.
Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε.

Οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και δημιουργούσε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα», εξήγησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η σεισμική ακολουθία έχει ιδιαίτερη ένταση, είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό που προβλέπουμε και εκτιμούμε είναι ότι θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά σίγουρα από την άλλη βδομάδα – εάν παραμείνουμε στο σενάριο αυτό – θα αρχίσει και να μειώνεται η συχνότητα αλλά και τα μέσα μεγέθη, με διακυμάνσεις όμως οι οποίες αφορούν χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα είτε σε ένα 24ωρο».

«Λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες»

Μάλιστα ο κ. Λέκκας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες», ενώ τόνισε πως «η κατάσταση αυτή με την σεισμική δραστηριότητα συνηθίζεται.

Είναι πάντως ενδιαφέρον φαινόμενο, εντός εισαγωγικών, για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την επιστήμη της σεισμολογίας, της γεωλογίας, της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, διότι για εμάς η Σαντορίνη και η γύρω περιοχή είναι ένα φυσικό εργαστήριο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να το εξετάσουμε και να αντλήσουμε πολύτιμες γνώσεις σε σχέση με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίες και όχι μόνο».

Αυτοψία στο τελεφερίκ στην Καλντέρα

Αυτοψία στην Καλντέρα στο ύψος του τελεφερίκ πάνω από το Παλιό Λιμάνι πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας ένας κίνδυνος που υπάρχει στο τελεφερίκ, που ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο της Καλδέρας, είναι ο κίνδυνος κατολισθήσεων, ο οποίος ουσιαστικά συντίθεται από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις που υπάρχουν, τα ηφαιστειακά πετρώματα που εναλλάσσονται, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται από σεισμούς και από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Παράλληλα ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι σχεδιάζουν και μακροπρόθεσμα έργα, βαριά έργα και τα οποία δεν προλαβαίνουν να κάνουν μέχρι την τουριστική περίοδο και θα δρομολογηθούν ίσως μετά το καλοκαίρι.

 

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version