Μπορεί η κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει πως το πάρτι των υπερτιμολογήσεων στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει, όμως το χάος με τις προμήθειες των νοσοκομείων συνεχίζεται και θέτει τις ζωές των ασθενών σε κίνδυνο!
Δραματικά τα στοιχεία που έρχονται στο φως για την κατάσταση στα κρατικά νοσοκομεία, όπου τα επείγοντα χειρουργεία γίνονται μετ’ εμποδίων, ενώ σε πολλά νοσοκομεία τα τακτικά χειρουργεία αναβάλλονται. Στον πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, η υπερκοστολόγηση έφτασε ακόμη και στο 140%! Ο διαγωνισμός αναβλήθηκε και θα επαναρχίσει σε 20 μέρες!
Αφορούσε 24.000 μπαλονάκια, 18.000 στεντ και 18.000 στεντ με φάρμακο και είχε προϋπολογισμό 69 εκατ. ευρώ. Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες του παρατηρητηρίου. Για ένα απλό μπαλονάκι αγγειοπλαστικής, η τιμή του παρατηρητηρίου είναι 400 ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού είναι 968 ευρώ, δηλαδή έχει μπει “καπέλο” 140%!
Το απλό μεταλλικό στεντ κοστίζει 500 ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησης είναι 1.077 ευρώ, με καπέλο +100%. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο διαγωνισμός αναβλήθηκε λόγω ενστάσεων και θα επαναρχίσει βελτιωμένος σε ένα 20ήμερο.
Η απάντηση του υπουργείου στο όργιο της υπερκοστολόγησης είναι πως η τιμή εκκίνησης είναι υψηλότερη ώστε στη διαδικασία των προσφορών, να πέσουν οι τιμές. Ωστόσο, άνθρωποι από το χώρο των προμηθειών αναφέρουν ότι από τις 20 εταιρίες που διακινούν τα συγκεκριμένα καρδιολογικά υλικά, στο τέλος θα μείνουν 5-6 και δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί καρτέλ, να συμφωνήσουν δηλαδή στην υψηλότερη τιμή!
Εξάλλου, επτά κεντρικοί πανελλαδικοί διαγωνισμοί για καρδιολογικά, οφθαλμολογικά, νεφρολογικά, ορθοπεδικά υλικά “τρέχουν” αυτό το διάστημα και θα ολοκληρωθούν αρχές Αυγούστου, ενώ ήδη έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άγνωστο όμως παραμένει πότε θα κατοχυρωθούν, αφού στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν και οι προσφορές από τις εταιρίες.
Και όλα αυτά ενώ το νέο σύστημα προμηθειών, με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, για όλα τα υγειονομικά και ιατρικά υλικά πρόκειται να μπει σε λειτουργία με καθυστέρηση μηνών και όχι πριν από το φθινόπωρο. Μέχρι τότε όμως, τα ταμεία και τα νοσοκομεία θα “αιμορραγούν” οικονομικά. Οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αναγκάζονται να κάνουν απευθείας αναθέσεις και ανοιχτές διαπραγματεύσεις και να προμηθευτούν τα υλικά με “καπέλο”!
Δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τα επείγοντα χειρουργεία, οι επιτήδειοι δε χάνουν την ευκαιρία, εκβιάζοντας τις καταστάσεις. Τα τακτικά χειρουργεία δε, μήνες τώρα, αναβάλλονται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι δαπάνες έχουν μειωθεί, αφού από τον Ιανουάριο οι διοικήσεις διαπραγματεύονται με τις εταιρίες και κάνουν τις προμήθειες με τιμές παρατηρητηρίου.
Σύμφωνα όμως με τους γιατρούς, η μείωση των δαπανών που παρουσιάζει το υπουργείο οφείλεται στον περιορισμό των ιατρικών πράξεων αλλά και στο γεγονός πως τα περισσότερα νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω των προβλημάτων τροφοδοσίας και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Συνολικά από τους 225.000 κωδικούς ιατρικών και υγειονομικών υλικών, μόνο στους 200 έχουν περάσει οι τιμές παρατηρητηρίου και καταγγέλλεται πως και αυτές δεν έχουν προκύψει από το μέσο όρο άλλων ευρωπαϊκών κρατών αλλά από τις εγκυκλίους του ΙΚΑ.
Οι αμαρτωλές συμβάσεις της Siemens
Για το όργιο κερδοσκοπίας στο χώρο της Υγείας υπάρχει… εξήγηση. Και κρύβεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας το οποίο παραδόθηκε στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Σήφη Βαλυράκη. Αφορά στα πεπραγμένα της εταιρίας από το 2002 έως το 2009 στον τομέα των κρατικών νοσοκομείων.
Αυτό που διαπίστωσαν οι ελεγκτές είναι πως όταν οι προμήθειες των δημοσίων νοσοκομείων γίνονταν από τη Siemens, ο ανταγωνισμός απλά δεν υπήρχε. Σε όλες τις προμήθειες άνω των 300.000 ευρώ δεν υπήρξε καμία ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά μόνο απευθείας αναθέσεις, στις οποίες μάλιστα έδιναν το χαρακτήρα της αποκλειστικότητας για να μπορεί να δικαιολογηθεί αργότερα η απευθείας ανάθεση.
Στο διαγωνισμό αναγραφόταν μόνο το κόστος του μηχανήματος που έπαιρνε το νοσοκομείο, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι δαπάνες για τη συντήρησή του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, σε ένα από τα πορίσματα αναφέρεται ότι το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εκχώρησε την “τεχνολογική του ανεξαρτησία”. Υπάρχει μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τέτοιος αδικαιολόγητος πληθυσμός της προμηθεύτριας εταιρίας (Siemens) αλλά είναι και τέτοια η αντικειμενική ζημία του δημοσίου, που δε μπορεί αν επιμετρηθεί με την έρευνα που έκαναν οι Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας.