Site icon NewsIT
07:57 | 13.07.15

Σύνοδος Κορυφής… χωρίς τέλος! Δύο μεγάλα αγκάθια μπλοκάρουν την τελική συμφωνία μετά από 13 ώρες διαβουλεύσεων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

- Πληροφορίες ότι υπάρχει πλαίσιο τελικής συμφωνίας μετά την τελευταία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Τούσκ - Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συμβιβαστικό κείμενο, βγήκε από το κάδρο το Grexit - Εμπλοκή στά τα θέματα συμμετοχής του ΔΝΤ και της κρατικής περιουσίας - Τι θα γίνει με όσους επέστρεψαν στο Δημόσιο (ΕΡΤ κλπ) - Συμβιβαστική λύση για τη Δημόσια Περιουσία με μεταφορά τους σε εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα και όχι το Λουξεμβούργο - Μένει στο παιχνίδι το ΔΝΤ, αναζητούν διατύπωση για το χρέος

Θρίλερ δίχως τέλος στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα. Μια Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε χθες το απόγευμα για να διακοπεί τρεις φορές ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις, μια Σύνοδος με παράλληλες διαβουλεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει συνεχείς συναντήσεις με τους Ολάντ και Μέρκελ… ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Από τις έξι το πρωί έχει υπάρξει μια κινητικότητα που δείχνει ότι η Σύνοδος βαίνει προς το τέλος της, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει κάποια κίνηση που να δείχνει ότι έχει ολοκληρωθεί.

Μετά την τελευταία συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ, την τρίτη κατά σειρά, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας. Λευκός καπνός αναμένεται να βγει ωστόσο παραμένει άγνωστο το πότε καθώς με ένα “τιτίβισμα” από τον Μαλτέζο Πρωθυπουργό υπάρχει μετά τις έξι και νέα διακοπή της Συνόδου ώστε να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν.

Χαρακτηριστικό του θρίλερ που εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής που είχε διακοπεί ξεκίνησε και πάλι στις 04:55 τα ξημερώματα, για να διακοπεί εκ νέου στις 07:00.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο θέματα αποτελούν τα βασικά αγκάθια. Το πρώτο αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Βήματα προόδου υπάρχουν…, αλλά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσμα της προόδου είναι ότι η προοπτική του “Grexit” φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Πρόοδος αλλά και και δύο αγκάθια με ΔΝΤ και Δημόσια Περιουσία

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν σε εταιρεία που αυτό έχει δημιουργήσει στο Λουξεμβούργο, δεν θα πρέπει σωρρευτικά να είναι 50 δις ευρώ. Εν προκειμένω θα αναφέρεται ότι τα 50 δις ευρώ είναι η οροφή.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο το στόχο των 50 δις. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δις ευρώ το πολύ.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ως προς το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του και θα παραμείνει ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης θα ξανασυναντηθούν νωρίς σήμερα το πρωί για να συζητήσουν μια συμβιβαστική πρόταση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για τη χώρα, είπε ένας εκπρόσωπος του επικεφαλής της Συνόδου, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

“Ο κ. Τούσκ στόχευσε σε νέα συνάντηση Κορυφής του eurogroup για την Ελλάδα σε 10 λεπτά με συμβιβαστική πρόταση”, είπε ο εκπρόσωπος σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter λίγο μετά τις 5:00 π.μ. ώρα Ελλάδας .

Η Σύνοδος Κορυφής είχε διακοπεί για πάνω από τέσσερις ώρες ενώ ο Τούσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ είχαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όλο το παρασκήνιο των τελευταίων 24 ωρών

Για να φτάσουμε στο ξημέρωμα χωρίς αποτέλεσμα μεσολάβησε ένα αγωνιώδες Eurogroup και μια βασανιστική Σύνοδος Κορυφής.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπήκαν στο κτίριο χωρίς να κάνουν δηλώσεις και αυτό έδειχνε πολλά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήγε αποφασισμένος να δώσει ακόμα και περισσότερα απ όσα μπορούσε αλλά αυτό που συνάντησε ήταν απερίγραπτο. Επίσης, από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές ότι όσο και αν συζητούσαν στο Eurogroup την τελική απόφαση θα την έπαιρναν οι ηγέτες.

Το στίγμα των όσων θα ακολουθούσαν το έδωσε ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν μετρα και η Ευρώπη θα ήταν στο πλευρό τους.

Ο ξένος Τύπος άρχισε να κρατάει μια πιο φιλοευρωπαϊκή στάση και να αποθεώνει τον Τσακαλώτο μέσω των ίδιων του των συναδέλφων!

Και φτάνουμε στο καταμεσήμερο με το Reuters να δημοσιεύει την λιστα των μέτρων που ζητούνταν από την ελληνική κυβέρνηση.

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ οι ηγέτες άρχισαν να φτάνουν για την Σύνοδο Κορυφής, άρχισε να κάνει τον γυρο των δημοσιογραφικών γραφείων το κείμενο που συνέταξε το Eurogroup το οποίο περιελάμβανε πολύ σκληρά μέτρα για την Ελλάδα.

Και όχι μόνο αυτό. Περιελάμβανε έστω και μέσα σε αγκύλες το σχέδιο Σόιμπλε για προσωρινό 5ετες Grexit!

Η Σύνοδος Κορυφής άρχισε στις 17.30 το απόγευμα με τους χειρότερους οιωνούς. Η Άνγκελα Μερκελ φτάνοντας στην Σύνοδο ήταν πιο σκληρή από άλλες φορές με άλλους ηγέτες να ξορκίζουν με τις δηλώσεις τους το Grexit.

Και φτάνουμε στην πρώτη διακοπή για διαβουλεύσεις και εκεί συμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσιπρας δέχθηκε σκληρά βασανιστήρια τουλάχιστον από την πλευρά της Μέρκελ.

Την συνάντηση Τσίπρα με Μερκελ , Ολάντ και Τούσκ, ο Guardian την περιέγραψε ως «εικονικό πνιγμό» του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Μέρκελ ήταν παραπάνω σκληρή από όσο έχει υπάρξει ποτέ και από την άλλη ο Ολάντ θέλοντας να παίξει τον ρολο του γεφυροποιού τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να σωθεί και η Ελλάδα και το ευρώ.

Οι ώρες περνούσαν και οι πληροφορίες μέσα από την Σύνοδο Κορυφής ήταν λιγοστές.

Στις 00.30 έγινε η δεύτερη διακοπή για διαβουλεύσεις πάλι με την ίδια σύνθεση και όλοι άρχισαν να ασχολούνται με το twitter. Εκεί είχε γίνει ένα θαύμα στο οποίο σταθηκαν και πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές. Το hashtag #ThisIsACoup είχε γίνει νούμερο ένα trend παγκοσμίως! Για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αυτό που συνέβαινε στις Βρυξέλλες ήταν ένα πραξικόπημα και αυτό έστελνε ένα μήνυμα σ’ εκείνους που διαπραγματεύονταν. Εφτασε πια 8 το πρωί και η Σύνοδος Κορυφής συνεχιζόταν με κάποια λιγοστά αγκάθια να δημιουργούν εμπλοκή…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version