Ελλάδα

Συνομιλίες χωρίς έγγραφα και…ουσία!

 

Αντάλλαξαν ελεύθερα απόψεις όμως δεν υπήρξε κανένα έγγραφο ως βάση για τις συνομιλίες.

 

Κάπως έτσι ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι συνομιλίες για το κυπριακό μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Πρώτο κεφάλαιο η διακυβέρνηση και η κατανομή εξουσιών.
 
Ο Κύπριος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το αν ζήτησε να αποσυρθούν οι προτάσεις Ταλάτ, τις οποίες η Λευκωσία κρίνει ως απαράδεκτες. Ο Δ.Χριστόφιας δεν ανέφερε επίσης εάν η Λευκωσία προτίθεται να στείλει επιστολές στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ή σε Ευρωπαίους ηγέτες.
 
Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο προεδρικό μέγαρο μετά την πρώτη μέρα των εντατικών διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι ούτε ο ίδιος, ούτε και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προτίθενται να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος θα υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις, που είναι και ο κοινός στόχος.
Ανέφερε ακόμη ότι το κλίμα ήταν καλό και ότι με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν επιφυλαχθεί ότι τίποτε δεν πρόκειται να συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα. Έγινε, είπε, μια συζήτηση, η οποία δείχνει ότι θα τη συνεχίσουμε.
 
Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει τις δικές της απόψεις γραπτώς, τις οποίες σήμερα ανέλυσε προφορικώς. Ο πρόεδρος Χριστόφιας έψεξε το γεγονός ότι το έγγραφο Ταλάτ δημοσιοποιήθηκε τόσο από την τουρκοκυπριακή όσο και από ορισμένους, όπως είπε, στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
 
Η πρώτη μέρα των εντατικών διαπραγματεύσεων άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις επτά το βράδυ, και νέα συνάντηση θα γίνει σήμερα Τρίτη.
 
 
«Από την πρόσφατη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, είμαι σχετικά ενθαρρυμένος», δήλωσε σχολιάζοντας την πρώτη ημέρα των εντατικών διαπραγματεύσεων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν σημειώνοντας: «Μίλησα στους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής, καθώς και με ηγέτες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Ελπίζω ειλικρινά ότι θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο. Συγκεκριμένα, έχουν συναντηθεί εξήντα φορές, με τη βοήθεια του ειδικού μου συμβούλου, Αλεξάντερ Ντάουνερ».
 
Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι προέτρεψε «προέτρεψα και τους δύο ηγέτες πως έφτασε η στιγμή για αυτούς να αποφασίσουν στη βάση της ευελιξίας και του συμβιβασμού. Έχουν συζητήσει όλα τα θέματα που απομένουν και τώρα εστιάζουν τις διαπραγματεύσεις τους σε κρίσιμα σημαντικά θέματα».
Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα