Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης βρέθηκε στη Σύνοδο των προέδρων των ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας μαζί με την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη. Οι πρόεδροι των γιατρών είχαν την ευκαιρία να θέσουν επί τάπητος φλέγοντα θέματα του κλάδου και κυρίως αυτά που αφορούν στη συνταγογράφηση, τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το clawback.
Η Σύνοδος των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα με την παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και της υφυπουργού, Ζωής Ράπτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ενόψει των αλλαγών στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, το προεδρείο του ΠΙΣ έθεσε υπόψη του υπουργού Υγείας εργασιακά θέματα των ιατρών της χώρας, τις προτάσεις τους για τις αναγκαίες αλλαγές σε ΠΦΥ και ΕΣΥ – που εδώ και ένα έτος έχει καταθέσει – αλλά και την ανάγκη υποχρεωτικής συνταγογράφησης όχι μόνο των αντιβιοτικών φαρμάκων, αλλά όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν είναι ΜΥΣΥΦΑ.
Τονίστηκε εξάλλου εκ μέρους του ΠΙΣ, η ανάγκη δυνατότητας συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους πολίτες από όλους τους γιατρούς κι όχι μόνο από αυτούς του δημόσιου συστήματος υγείας με σκοπό τη διευκόλυνση των ασθενών.
Ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα τα ζητήματα που του τέθηκαν κατά τη Σύνοδο των προέδρων ΙΣ και δεσμεύτηκε να επανέλθη σε αυτά σύντομα σε συνάντηση με το προεδρείο του ΠΙΣ. Η κ. Ράπτη εξάλλου, στάθηκε αλληλέγγυα στο αίτημα του ΠΙΣ για τα φάρμακα και κάλεσε σε συνεργασία για καλύτερη ψυχική υγεία.
Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)
Να θυμίσουμε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αναδιάρθρωση της ΠΦΥ και του ΕΣΥ στην ηγεσία του ΥΥΚΑ από το Νοέμβριο του 2020 ενώ έχει επανέλθει πολλάκις στο θέμα αυτό με αποστολή προτάσεων και διευκρινίσεων.
Τα αιτήματα εκ μέρους της Συνόδου προέδρων ΙΣ περιλαμβάνουν συνοπτικά:
- Kανένα φάρμακο χωρίς συνταγή.
- Συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους από όλους τους γιατρούς.
- Σύγχρονο EΣY με σχέσεις εργασίας που να εξασφαλίζουν την ενδυνάμωσή του και που δεν θα δημιουργούν προνομιούχες ομάδες γιατρών.
- ΠΦY που θα αξιοποιεί τον επιστημονικό πλούτο της χώρας με ευέλικτο σύστημα.
- Αναβάθμιση ιατρικού μισθολογίου και ιατρικών αμοιβών.
- Κατάργηση του clawback του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα και των περικοπών στις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού.
- Κατάρτιση πλαισίου μεταπτυχιακής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
- Θωράκιση ιατρικού έργου και ιατρικής πράξης.