Ελλάδα

Συντάξεις: Αυξήσεις σε 620.000 ασφαλισμένους! Ποιοι είναι οι τυχεροί

- Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μεγαλώνουν το 2019 με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου - Από 90-96 ευρώ τον μήνα οι αυξήσεις, σε βάθος πενταετίας - Πώς υπολογίζονται και αναλυτικά όλες οι κατηγορίες των συνταξιούχων που θα ανοίξουν... σαμπάνιες - Πιο κερδισμένοι όσοι είχαν βαρέα, παράλληλη ασφάλιση, ΟΑΕΕ - ΤΣΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες

Για την κοινωνική ασφάλιση και τους συνταξιούχους, το 2019 φαίνεται πως θα είναι μια χρονιά… διαφορετική από τις άλλες. Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, όπου κάθε χρόνος έφερνε κι ένα… κακό μαντάτο για τις συντάξεις, έρχεται η χρονιά που θα σημάνει αυξήσεις στους συντάξιμους μισθούς.

[read4more]

Καθίσταται προφανές ότι τα 910 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα που προϋπολογίζονται στον ΕΦΚΑ για το 2019, αλλά και η συμφωνία με τους δανειστές για την μη περικοπή των συντάξεων, μαζί με την πρόβλεψη για μη προσφυγή στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, υπόσχονται “αλκυονίδες μέρες” για τους συνταξιούχους τουλάχιστον για το 2019.

“Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Μάλιστα, 1.420.000 συντάξεις δεν θα μειωθούν και σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και 620.000 συντάξεις που θα αυξηθούν, με μέσον όρο συνολικής αύξησης περίπου 90 έως 96 ευρώ μηνιαίως (στην πενταετία)”, ανέφερε προχθές στην Βουλή ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στην ομιλία του πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτό σημαίνει ότι η μέση αύξηση που θα λάβουν οι συνταξιούχοι κυμαίνεται μηνιαίως στο ποσό των 90 έως 96 ευρώ στο βάθος της πρώτης πενταετίας.

Όμως ποιοι είναι αυτοί οι… πολύ τυχεροί συνταξιούχοι που μέσα στο 2019 θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται;

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε λόγο για 620.000 συντάξεις που θα αυξηθούν. Δημοσίευμα της Εφ.Συν. φέρνει στο “φως” τις κατηγορίες των… τυχερών, οι οποίο παίρνουν αυξήσεις επειδή είχαν αυξημένες παρακρατήσεις κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Πώς προκύπτουν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου, όσον αφορά τους ασφαλισμένους που κατέβαλαν ή καταβάλλουν εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (δηλαδή πάνω από 20%) χορηγείται για κάθε μία επιπλέον μονάδα προσαύξηση 0,075%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κυρίως οι ασφαλισμένοι στα Βαρέα (επιπλέον 3,6% εισφορές) οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με τις κοινές διατάξεις, οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ -τραπεζών, που είχαν εισφορές πάνω από 20%, καθώς και όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή κατά τον ίδιο χρόνο ήταν σε δύο διαφορετικά Ταμεία.

Αυτές είναι οι κατηγορίες των συνταξιούχων που πρέπει να περιμένουν αυξήσεις

Πρώην ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι που είχαν από 6.000 ημέρες ασφάλισης έως και 9.000 ημέρες ασφάλισης και ανήκαν στις ασφαλιστικές κλάσεις από 18-24.

– Όσοι εργάζονταν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ασφαλίζονταν μεν στο ΙΚΑ, αλλά ο υπολογισμός της σύνταξής τους έγινε μέσω των δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων (έλαβαν δηλαδή τις συντάξεις τους με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα).

Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κλπ). Όλοι αυτοί, κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου κατέβαλαν εξαιρετικά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το καθεστώς του ΙΚΑ.

Click4more: ΟΑΕΔ – Αιτήσεις για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης άνω των 35 ετών. Ουσιαστικά ευεργετούνται επειδή ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση την Νόμο Κατρούγκαλου δίνει καλύτερες συντάξιμες αποδοχές από τον τρόπο του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ.

Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση. Πρόκειται για περιπτώσεις που είχαν τεράστιες περικοπές λόγω της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς το κάθε Ταμείο έκανε διαφορετικό υπολογισμό της σύνταξής του με βάση το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

Συνταξιούχοι που λαμβάνουν πρόωρη / μειωμένη σύνταξη. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε όσους είδαν περικοπή από την κύρια σύνταξη άνω του 30%. Για να υπολογιστεί η μείωση στο προ του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, υπήρχε “πέναλτι” της τάξης του 6% για κάθε έτος πριν από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη. Με τον νέο τρόπο που εισέρχεται η Εθνική Σύνταξη φέρνει αυξήσεις.

Πηγή: Εφ.Συν.
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα