Ελλάδα

Συντάξεις: “Γιοκ” στις μειώσεις από τους Ευρωπαίους – Κριτής πλέον οι αγορές

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε κάθε τους ευκαιρία στέλνουν μηνύματα προς την Ελλάδα να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και κυρίως να μην αναιρέσουν όλα εκείνα που έχουν ψηφίσει, φωτογραφίζοντας τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που στο παρασκήνιο φουντώνουν τα σενάρια για ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, ώστε να μην ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου η μείωση των συντάξεων και να μετατεθεί για έξι μήνες ή ένα χρόνο.

Χθες ήταν η σειρά του ESM και του Κλ. Ρέγκλινκ να στείλει το δικό του μήνυμα με αφορμή την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος ύψους 15 δισ ευρώ.

«Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές της ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες είναι αναγκαίες μακροπρόθεσμα για να γίνει μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» δήλωσε ο Επικεφαλής του ESM.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM δήλωσε επίσης ότι η τελευταία αυτή εκταμίευση στέλνει ένα μήνυμα «ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος ESM. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα αποπληρώνεται». Παράλληλα επισημαίνει ότι το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα.

Συνετές πολιτικές για βιώσιμο χρέος

Ο ESM σε πρόσθετο πληροφοριακό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα με την μορφή ερωτοαπαντήσεων και σε ερώτημα αν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επισημαίνει ότι η βιωσιμότητα συνδέεται με την «εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση”. Αυτά είναι “τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα», αναφέρει. Και επισημαίνει ότι «μέσω του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού της σχεδίου, η Ελλάδα δεσμεύεται να διατηρήσει τα επιτεύγματά της».

Σήμερα ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, ύψους 15 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, εξ αυτών, τα 9,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για το «μαξιλάρι» ρευστότητας της Ελλάδας και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με τον ESM, μετά την εκταμίευση το «μαξιλάρι» ρευστότητας της χώρας θα αγγίξει τα 24 δισ. ευρώ περίπου. Το σύνολο του ποσού αυτού θα μπορούσε να καλύψει επί σχεδόν 22 μήνες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Ο ESM θυμίζει ότι η εκταμίευση εγκρίθηκε καταρχήν από το διοικητικό συμβούλιο στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου μετά την άρση των επιφυλάξεων της Γερμανίας.

Που χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια του ESM

Σύμφωνα με τον ESM η κυβέρνηση έλαβε συνολικά 61,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων 36,3 δισ. ευρώ πήγαν για το χρέος, 7 δισ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και 0,5 δισ. ευρώ ως συνεισφορά στο ΕΣΠΑ. Ποσό 11,4 δισ. ευρώ χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του “μαξιλαριού” διαθεσίμων. Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν θα εκταμιευθούν 24,1 δισ. ευρώ από το αρχικό δάνειο λόγω των χαμηλότερων αναγκών των τραπεζών, αλλά και των υψηλότερων πλεονασμάτων και της διαδικασίας εσωτερικού δανεισμού.

Συνολικά ο ESM και ο EFSF έχουν διαθέσει 203,77 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Το ποσό, όπως αναφέρεται, είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2018 και καθιστά τον ESM και τον EFSF τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας.

Του Θανάση Παπαδή

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Αιχμάλωτο» της άμπωτης το Ναύπλιο - Ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με μοναδικές εικόνες της φύσης
Η παρακολούθηση της άμπωτης στο Ναύπλιο είναι μία εμπειρία που συνδυάζει την επιστήμη με τη φυσική ομορφιά, προσελκύοντας τόσο τους λάτρεις της φύσης όσο και τους ταξιδιώτες
Άμπωτη στο Ναύπλιο: Ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο