Site icon NewsIT

Συντάξεις: Μειώσεις και… αστερίσκοι – Προϋπολογισμός στον… αέρα

02.10.2018 | 06:44
Συντάξεις: Μειώσεις και… αστερίσκοι – Προϋπολογισμός στον… αέρα

- Τα σενάρια που βγάζουν μειώσεις στις συντάξεις και... αντίδωρο με μπόνους - Πως μπορεί να εξαφανιστεί το κοινωνικό μέρισμα και να μείνει μόνο το οικογενειακό επίδομα - Όλα στον... αέρα μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Ο τελευταίος προϋπολογισμός που συντάσσεται από την παρούσα κυβέρνηση είναι τόσο έωλος όσο κανένας άλλος προηγούμενος. Ωστόσο αυτό που ήθελε να κερδίσει η κυβέρνηση φαίνεται να το κερδίζει, μέχρι την επόμενη μάχη. Τι ήταν αυτό; Χρόνος και ελπίδα στην διαπραγμάτευση. Έχει μπροστά της σχεδόν 1,5 μήνα προκειμένου να πείσει τους δανειστές ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι απαραίτητη και ότι η άσκηση βγαίνει χωρίς να κοπούν. Επίσης κατόρθωσε να πάρει το «πράσινο φως» τουλάχιστον από τους ευρωπαίους προκειμένου να συνεχίσει την διαπραγμάτευση, χωρίς ένα δογματικό όχι, που ακούει από το ΔΝΤ.

Άρα υπό αυτές τις συνθήκες την πρώτη «μάχη» δείχνει να την κερδίζει και πάει για την επόμενη που ίσως είναι και η πλέον σημαντική. Οι ευρωπαίοι κινούνται περισσότερο πολιτικά, παρά οικονομικά στην παρούσα φάση. Επιλέγουν να δώσουν αέρα – πολιτικό – στην κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί το Σκοπιανό, παρά να κινηθούν με βάση τα καθαρά οικονομικά ζητήματα.

Μένει λοιπόν να μπορέσει η Αθήνα να ισορροπήσει απέναντι στις διαθέσεις του ΔΝΤ και βέβαια των αγορών. Σήμερα θα πάρουμε μία γεύση από το πώς οι αγορές είδαν την κίνηση της Ελλάδος και βέβαια θα περιμένουμε την πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον, όχι απαραίτητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους ευρωπαίους που χθες πήραν θέση σε ένα κομβικής σημασίας ζήτημα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Σεντένο δέχθηκε απόλυτα την θέση της Ελλάδος ότι η μείωση των συντάξεων είναι δημοσιονομικό ζήτημα και όχι διαρθρωτικό. Η θέση του ΔΝΤ να σημειώσουμε ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη που πιστεύει ότι είναι κατά βάση διαρθρωτικό θέμα. Απομένουν λοιπόν οι αγορές που εν μέρει θα ανοίξουν σήμερα τα χαρτιά τους, προκειμένου να δούμε που τελικά θα κάτσει η μπίλια. Και βέβαια υπάρχει και το ερωτηματικό Γερμανία που ακόμη τηρεί επισήμως τουλάχιστον κλειστά τα χαρτιά της.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατάφερε τελικά να ισορροπήσει μέχρι στιγμής σε δύο βάρκες. Ικανοποίησε το Eurogroup που δεν ήθελε μονομερείς ενέργειες. Ικανοποίησε το εσωτερικό ακροατήριο που ήθελε μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση και νίκησε και την εσωτερική αντιπολίτευση που ήθελα «καθαρή λύση» με κατάργηση του μέτρου, χωρίς αστερίσκους.

Μέρισμα 800 εκατομμυρίων

Το διαθέσιμο κονδύλι για εφέτος είναι 800 εκατ. και απομένει να δούμε πως αυτό θα διατεθεί. Υπάρχουν οι ένστολοι, οι πανεπιστημιακοί και υπάρχουν οι συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα που περιμένουν να πάρουν κάτι. Για όλους δεν φτάνει στο ύψος που το περιμένουν οπότε και αναμένουμε να δούμε ποιοι θα μείνουν ευχαριστημένοι στο τέλος της ημέρας.

Τι “λέει” το προσχέδιο

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου, το επόμενο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση είναι… ποιον προϋπολογισμό θα στείλει στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Είναι ένα ερώτημα αν θα ζητήσουμε από τις υπηρεσίες των Βρυξελλών να αποφανθούν επί της πιθανότητας ορθής εκτέλεσης τόσο του ενός σεναρίου όσο και του εναλλακτικού του.

Με βάση το βασικό σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 διαμορφώνεται στο 3,8% ή στα 7,043 δις. ευρώ. Σε μνημονιακούς όρους το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 διαμορφώνεται στο 3,74% του ΑΕΠ ή στα 6,853 δις. ευρώ αντί για 3,56% που είχε προβλεφθεί με το μεσοπρόθεσμο. Έτσι, απομένει και υπερπλεόνασμα της τάξεως του 0,24% ή 445 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτό το «μαξιλάρι» θα μεγαλώσει έως το τέλος του χρόνου για να διανεμηθεί και έκτακτο μέρισμα τον Δεκέμβριο όπως έγινε και πέρυσι. Με τα αναδρομικά έχει ήδη γίνει πρόβλεψη στο σκέλος των δαπανών καθώς έχει ενσωματωθεί κονδύλι 800 εκατ. ευρώ. Για το 2019, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε μνημονιακούς όρους προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,14% του ΑΕΠ ή στα 7,876 δις. ευρώ. Η αντίστοιχη πρόβλεψη που είχε γίνει με το μεσοπρόθεσμο ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% ή 7,517 δις. ευρώ. Το βασικό σενάριο, περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και την ενεργοποίηση των αντίμετρων. Γι’ αυτό και τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζονται με πρωτογενές πλεόνασμα 4,109 δις. ευρώ από το 2019.

Το εναλλακτικό σενάριο

Το εναλλακτικό σενάριο, περιέχει την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων μέτρο που επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 2,065 δις. ευρώ. Επίσης, προβλέπει την κατάργηση όλων των αντίμετρων αλλά και την εφαρμογή των «μέτρων Τσίπρα»:

1.      τη μείωση του ΕΝΦΙΑ με κόστος 263 εκατ. ευρώ

2.      Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων κατά 229 εκατ. ευρώ

3.      Την επιδότηση ενοικίου με 150 εκατ. ευρώ

4.      Τη διάθεση 103 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων και

5.      Τη διάθεση 22 εκατ. ευρώ για τις 3.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Του Θανάση Παπαδή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version