Δευτέρα, 18 Νοε.
15oC Αθήνα

Συντάξεις: Παγώνουν το… πάγωμα των μειώσεων – Τι θα πει ο Αλ. Τσίπρας στην ΔΕΘ

Συντάξεις: Παγώνουν το… πάγωμα των μειώσεων – Τι θα πει ο Αλ. Τσίπρας στην ΔΕΘ

– Ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι θα γίνει με τις συντάξεις
– Οι μειώσεις έχουν ψηφιστεί και θα ισχύσουν εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες
– Στο Μαξίμου ψάχνουν τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας
– Τα σενάρια για σταδιακή μείωση ώστε να μην αντιδράσουν οι αγορές

Το ερώτημα που πλανάται στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και κατ΄ επέκταση όλης της χώρας, είναι τι θα πει ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου για το θέμα των συντάξεων. Ουδείς αυτή την στιγμή είναι σε θέση να πει, τι τελικά θα συμβεί. Ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχουν ακόμη καταλήξει στον τρόπο και στην φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο Αλ. Τσίπρας θέλει να πάει ένα βήμα παραπάνω και να παρουσιάσει προς τους συνταξιούχους, την απόφασή του να μην εφαρμόσει το μέτρο. Ωστόσο φοβάται τις αντιδράσεις των αγορών και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι υποσχέσεις θα είναι σχετικά αόριστες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι οι διαρροές του Μαξίμου χθες έκαναν αναφορά για ένα ζήτημα που ναι μεν είναι σε πολύ καλό δρόμο, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Κατά συνέπεια αν δεν αλλάξει κάτι, πράγμα καθόλου απίθανο, ο Αλ. Τσίπρας θα πει ότι το θέμα έχει τεθεί στους δανειστές, οι οποίοι μάλιστα το βλέπουν με πολύ θετικό τρόπο και σύντομα θα υπάρχουν καλά νέα.

Από εκεί και πέρα το πακέτο παροχών, θα είναι ήσσονος σημασίας και πολλά εκ των οποίων έχουν δρομολογηθεί. Επίσης ο πρωθυπουργός θα δώσει υποσχέσεις για ελαφρύνσεις ή και αυξήσεις, αλλά σε βάθος 4ετίας και στα πλαίσια που επιτρέπονται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε παροχές και αγορές, κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Γνωρίζουν ότι ένας «πόλεμος» αυτή την στιγμή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις αγορές, θα έχει έναν χαμένο και αυτός δεν θα είναι οι αγορές. Κατά συνέπεια θέλουν να προχωρήσουν σε παροχές και βέβαια στην αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, αλλά με την σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ώστε να μην σταλεί κακό μήνυμα στους ξένους επενδυτές.

Η μερική αλλαγή στάσης της κυβέρνησης ήρθε αργά το βράδυ της Τετάρτης όταν ξεκίνησε προσπάθεια να … μαζευτεί η κατάσταση. Άρχισαν οι διαρροές του τύπου «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει παροχές που θα ταράξουν την δημοσιονομική ισορροπία και θα θέσουν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα του 3,5% έως και το 2022». Επίσης άφησαν να εννοηθεί ότι το θέμα των συντάξεων θα συζητηθεί εν ευ θέτω χρόνο, εν αντιθέσει με αυτά που έλεγαν μερικές ώρες κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ότι δηλαδή «ο Αλ. Τσίπρας από του βήματος της ΔΕΘ θα ακυρώσει το μέτρο περικοπής των συντάξεων, αλλά αυτό της αύξησης του αφορολόγητου».

Η προσπάθεια αυτή εν μέρει έπιασε τόπο, αφού η αγορά των ομολόγων έδειξε να δίνει μία ακόμη ευκαιρία στην κυβέρνηση. Η φρενήρης πορεία των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα σταμάτησε. Έτσι το επιτόκιο κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 4,4%, ενώ 24 ώρες πριν είχε εκτοξευθεί πάνω από το 4,65%. Η πορεία αυτή δεν σημαίνει απολύτως τίποτε και η κατάσταση θα αποτιμηθεί μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στο Σαββατοκύριακο και το αποτέλεσμα θα φανεί την Δευτέρα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση.

Αντίθετα η χρηματιστηριακή αγορά δεν έδειξε να πείθεται ιδιαίτερα. Ο Γενικός Δείκτης ήταν ιδιαίτερα νευρικός σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Σε κάποιο σημείο μάλιστα ξεπέρασε τις 700 μονάδες, αλλά τελικά δεν άντεξε και έκλεισε με σημαντική μάλιστα πτώση στις 688,77 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,05%.

Το Χρηματιστήριο έχει να παρουσιάσει έξι στις έξι συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι σωρευτικές απώλειες ανέρχονται σε 7,3%, ενώ χάθηκαν 5 δισ κεφαλαιοποίηση σε αυτό το διάστημα. Οι τράπεζες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος της χρηματιστηριακής αγοράς, αφού στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουν υποχωρήσει 17,9%, που αποτελεί το ναδίρ της 3ετίας, όταν δηλαδή έγινε και η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Του Θανάση Παπαδή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις