- Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών φέρνει... πονοκέφαλο σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους - Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας - Η... μπάλα παίρνει και τους ήδη συνταξιούχους και όσους περιμένουν εδώ και μήνες να πάρουν τις συντάξεις τους - Τα σενάρια και το χρονοδιάγραμμα μετά το... αλαλούμ με την τροπολογία και την "βόμβα" της ΕΛΣΤΑΤ
Πιθανές μειώσεις σε δύο “δόσεις” προκύπτουν για τις συντάξεις με βάση την τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες το Υπουργείο Εργασίας για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών. Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, οι συντάξιμες αποδοχές, μέχρι το 2020, θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό, ενώ από το 2021 θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση ένα νέο δείκτη μισθών.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την εν λόγω τροπολογία, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός είναι αρνητικός πχ το 2017, θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις το 2018.
Αυτή η συσχέτιση πληθωρισμού θα διαρκέσει μέχρι και το 2020 και ενδέχεται να φέρει την πρώτη “δόση” μειώσεων των συντάξεων.
Από το 2021 και έπειτα, ενδέχεται να έλθει η δεύτερη “δόση” των συντάξεων, διότι σε περίπτωση που δείκτης μισθών (με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται έκτοτε οι συντάξεις) είναι αρνητικός τη μία χρονιά (πχ το 2021), θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις την επομένη, δηλαδή το 2022.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας αναμένονται δύο μεγάλες αλλαγές για τους συνταξιούχους. Η μία αλλαγή αφορά άμεσα εκείνους που περιμένουν εδώ και μήνες να λάβουν τις συντάξεις και η άλλη εκείνους που την έχουν ήδη λάβει:
1) Όσοι ασφαλισμένοι είχαν αποχωρήσει από τη δουλειά τους από την 13/5/2016 και έπειτα, θα πρέπει να περιμένουν να υπολογιστούν οι συντάξεις τους με βάση το μέσο ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά και τους άλλους όρους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, δηλαδή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τις μέσες αποδοχές τους καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου τους.
Οι ασφαλισμένοι αυτοί μπορεί να δουν πιο μειωμένες τις συντάξεις τους, λόγω του ότι πέρυσι ο δείκτης τιμών καταναλωτή “έτρεχε” με αρνητικούς ρυθμούς.
2) Οι συντάξεις των ασφαλισμένων που έχουν καταβληθεί ή έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι και την 12/5/2016, θα δουν τις αποδοχές τους να αναπροσαρμόζονται με δύο τρόπους (με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και τη χθεσινή τροπολογία) και αντίστοιχα δύο χρονικές περιόδους:
—> Κατά την περίοδο 2017 -2020, οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση τον πορεία του πληθωρισμού. Έτσι για παράδειγμα, αν το 2017 προέκυπτε αποπληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή μεταβαλλόταν με αρνητικούς ρυθμούς, οι συντάξεις θα έπρεπε να μειωθούν το 2018. Το αντίθετο θα έπρεπε να συμβεί το 2018, αν ο δείκτης τιμών καταναλωτή “έτρεχε” με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017.
—> Από το 2021 και έπειτα, οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση δείκτη μισθών. Αν ο δείκτης μισθών το 2021 “τρέξει” με αρνητικούς ρυθμούς, τότε θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξιμες αποδοχές το 2022. Το αντίθετο θα πρέπει να συμβεί το 2022 σε περίπτωση που ο δείκτης μισθών “τρέξει” το 2021 με θετικούς ρυθμούς.
Πηγή: capital.gr