Σάββατο, 28 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Συνταξιοδότηση μετά τα 65 – Αύξηση και σε απολύσεις

Ο υπουργός Εργασίας Α.Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ.Κουτρουμάνης. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο υπουργός Εργασίας Α.Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ.Κουτρουμάνης. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Σοκάρουν οι προτάσεις των κοινοτικών ελεγκτών για ασφαλιστικό και εργασιακά.

 

Μέτρα -σοκ στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις ζήτησαν οι κοινοτικοί ελεγκτές κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων τους με τον υπουργό Εργασίας Α.Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ.Κουτρουμάνη.
Μεταξύ άλλων έθεσαν θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης μετά το 65ο έτος και ζήτησαν περαιτέρω ευελιξία στην αγορά.
 
Μάλιστα οι ελεγκτές έδωσαν κείμενο στο υπουργείο Οικονομικών που προτείνουν:
  • Σταδιακή αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών
  • Μείωση των ανώτερων ορίων των συντάξεων
  • Αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. 
Όπως τονίζεται στο έγγραφο στόχος είναι να υπάρχει η καλύτερη ανταπόκριση των εισφορών που δίνονται κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας και εκλογίκευση των ειδικών επιδομάτων για τις κατώτερες συντάξεις.
Στη συνάντηση τους με τον υπουργό Εργασίας έθεσαν και σε αυτόν το θέμα αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας μετά το 65ο έτος με στόχο την συνταξιοδότηση στην ηλικία των 67!
 
Ο κ. Λοβέρδος τους είπε ότι διαφωνεί σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας πως το υγιές προσδόκιμο διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία της Eurostat στα 66,5 έτη. Παράλληλα τόνισε πως μία τέτοια κίνηση θα αφορούσε μόνο το 15% των εργαζομένων και θα είχε περιορισμένη απόδοση. Από την πλευρά τους οι ελεγκτές επεσήμαναν πως με δεδομένη την πορεία των οικονομικών, δεν υπάρχουν περιθώρια να απορρίπτονται ακόμα και μέτρα χαμηλής απόδοσης.
 
Αύξηση και στις απολύσεις
 
Οι ελεγκτές όμως δεν περιορίστηκαν στο ασφαλιστικό αλλά επεκτάθηκαν και στα εργασιακά ζητώντας περαιτέρω ευελιξία. Αυτό εκτιμάται πως σημαίνει αύξηση του ορίου απολύσεων που σήμερα είναι στο 2%. Αλλαγές στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και υιοθέτηση ενός πιο “ελαστικού” πλαισίου στις εργασιακές σχέσεις.
 
Ο υπουργός Εργασίας τους απάντησε λέγοντα πως το πρόβλημα στην ελληνική αγορά εργασίας είναι τα υψηλά ποσοστά εισφοροδιαφυγής. Επομένως η κατάσταση δεν θα αντιμετωπιστεί με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
 
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάσταση είναι πως τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας στο ασφαλιστικό δεν πρόκειται να αποδώσουν πριν από τον Ιούλιο.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε