“Αν τα στοιχεία που θα μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι (την Παρασκευή) είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα” λέει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ερωτώμενος για το άνοιγμα των καταστημάτων.
Και διευκρινίζει: “Το πρώτο βήμα ήταν τα δημοτικά, το επόμενο βήμα θα είναι είτε το λιανεμπόριο είτε οι υπόλοιπες τάξεις της εκπαίδευσης. Και τα δύο αυτά βήματα, έχουν ένα παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο, επομένως μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα δύο. Όχι όμως και τα δύο γιατί η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά”.
Αν λοιπόν αυτή την Παρασκευή παρθεί απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα (με τα όποια μέτρα φυσικά), κατά τον κύριο Σύψα, την επόμενη Παρασκευή δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η επιστροφή στα θρανία για τους μεγαλύτερους μαθητές.
Click4More: Κορονοϊός – Αττική: Στο «κόκκινο» Δάφνη, Βύρωνας, Ηλιούπολη κι άλλες πέντε περιοχές
Οι κόκκινες περιοχές, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα παραμείνουν εκτός από οποιοδήποτε άνοιγμα. “Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση είναι τα σχολεία, για λόγους οι οποίοι είναι ευνόητοι” διευκρινίζει και συμπληρώνει:
“Όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου γιατί η επιδημία έχει την τάση να είναι απρόβλεπτη και να μας αιφνιδιάζει”
Ο προβληματισμός για το κέντρο της Αθήνας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σύψα, που είναι και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την πανδημία του κορονοϊού, “αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας όπου έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 800 και έχουμε μία αυξητική τάση. Και έχουμε μία κάλυψη των διαθέσιμων μονάδων ΜΕΘ που υπερβαίνει το 60% Αυτό είναι το μεγάλο άγχος που έχουμε. Αν δούμε ότι οι ΜΕΘ στην περιοχή της Αττικής, κυρίως του Κεντρικού Τομέα καλυφθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% νομίζω ότι θα παρέμβει η επιτροπή” ξεκαθάρισε.
Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας
Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας την Τετάρτη, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 1,9 με 34.980 τεστ.
Ο δείκτης θετικότητας λοιπόν, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το 4. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, για να πούμε με ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4 – 5 ημέρες κάτω του 4. Πρόκειται για ένα όριο (το 4) που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερική.
Click4More: Ανοίγουν τα καταστήματα: Μόνο με ραντεβού, για τρεις ώρες και στην περιοχή μας
Ο δείκτης θετικότητας, είναι ίσως το σημαντικότερο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι επιστήμονες εισηγούνται τα όποια μέτρα και προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των ημερήσιων τεστ που γίνονται πανελλαδικά, με τα επιβεβαιωμένα (θετικά) περιστατικά που εντοπίζονται.
Συνεχίζεται ο εμβολιασμός
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα emvolio.gov.gr/vaccinationtracker όπου δημοσιεύονται τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για το πόσοι και πού στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, την Τετάρτη 13/01/21 έγιναν 8.420 εμβολιασμοί.
Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο στη χώρα μας μέχρι σήμερα, είναι 64.588.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (16.717), Βόρειου Τομέα Αθηνών (7.958), Θεσσαλονίκης (7.690), Πειραιώς (2.434), Δυτικού Τομέα Αθηνών (2.397), Ιωαννίνων (2.203), Αχαΐας (1.960) και Ηρακλείου (1.809).