Το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος πραγματοποιήθηκαν 730 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 71 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα. Είτε λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε δεν κόβουν τιμολόγια, είτε αγοράζουν κλεμμένα.
Συστηματικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από την Οικονομική Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας σε ενεχυροδανειστήρια, ανταλλακτήρια χρυσού – αντικειμένων και άλλες επιχειρήσεις συναφών συναλλαγών, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο λειτουργούν νόμιμα.
Συνολικά, από τα μέσα του Ιανουαρίου έως τα τέλη του Φεβρουαρίου, από κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Ασφαλείας διαπιστώθηκαν 71 παραβάσεις σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας από τους 730 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν.
Στο πλαίσιο των ελέγχων, συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Αθήνα 36χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης με αντικείμενο την αγορά χρυσών κοσμημάτων και ασημένιων σκευών που εδρεύει στο Αιγάλεω Αττικής και διατηρεί υποκατάστημα στους Αμπελόκηπους, για λειτουργία χωρίς άδεια, καθώς και για φορολογικές παραβάσεις που προέκυψαν από τη λειτουργία του.
Το συγκεκριμένο κατάστημα, εκτός του ότι λειτουργούσε χωρίς την απαραίτητη γνωστοποίησή του στις Αρχές, είχε αθεώρητο το ενιαίο βιβλίο, και δεν καταχωρούσε τις συναλλαγές με τους πολίτες. Επίσης, από το φορολογικό έλεγχο προέκυψε η μη έκδοση τιμολογίων αγοράς αγαθών και η μη απόδοση τελών χαρτοσήμου και εισφοράς υπέρ Ο.Γ.Α.
Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, σε βαθμό πλημμελήματος, να αφορούν στις διατάξεις του ν.2523/97 «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις», του π.δ. 186/82 «Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων», καθώς και της υπ’ αριθ. 5Α/2011 Αστυνομική Διάταξη «που αφορά στη λειτουργία των Ενεχυροδανειστηρίων κλπ».
Οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας και των κατά τόπους περιφερειακών Υπηρεσιών Ασφάλειας, σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματοποιούνται με τη συνδρομή ελεγκτών του Σ.Δ.Ο.Ε., καθώς διερευνώνται οι περιπτώσεις παράνομων συναλλαγών όπως κλεπταποδοχή, παράνομη εμπορία χρυσού και πολύτιμων λίθων και φοροδιαφυγή.
Υπενθυμίζεται ότι στο τηλεφωνικό κέντρο της Οικονομικής Αστυνομίας, λειτουργεί όλο το 24ωρο, σημείο υποδοχής καταγγελιών.
Ειδικότερα, οι πολίτες που επιθυμούν να καταγγείλουν την παράνομη λειτουργία ή τον αντικανονικό τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των υποθέσεων τους, μπορούν να επικοινωνούν με τους παρακάτω τρόπους:
Στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012,
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση καταγγελιών 11012@hellenicpolice.gr