Site icon NewsIT

Τα Rafale στο ελληνικό «Top Gun»: Νέα εποχή για τα μαχητικά αεροσκάφη

09.09.2024 | 12:53
Τα Rafale στο ελληνικό «Top Gun»: Νέα εποχή για τα μαχητικά αεροσκάφη

Ως ένα μικρό «θαύμα» χαρακτηρίζεται για τα αεροπορικά δεδομένα η ενσωμάτωση των καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale στην Πολεμική Αεροπορία και η επιχειρησιακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η 332 Πολεμική Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ».

Δυόμιση μόλις χρόνια από την παραλαβή των πρώτων έξι γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών – τα πρώτα Rafale προσγειώθηκαν στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου 2022 – ένα ακόμη άλμα έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν καταφέρει οι ιπτάμενοι και τεχνικοί των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, για πρώτη φορά τα Rafale αναμένεται να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στην 117 Πτέρυγα Μάχης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης νατοϊκής πολυεθνικής άσκησης «Ramstein Flag 24».

Πρόκειται για το φημισμένο Σχολείο της Πολεμικής Αεροπορίας, για το ελληνικό «Top Gun» όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν, το οποίο αποτελεί το πιο δύσκολο και απαιτητικό Σχολείο για τα «Γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας. Με χρονική διάρκεια περίπου τρεις μήνες, η κάθε Σειρά του ΣΟΤ μετατρέπει τους ιπτάμενους που λαμβάνουν μέρος στους απόλυτους μαχητές των ουρανών.

Περιλαμβάνει σενάρια πολύ υψηλής έντασης και δυσκολίας, τα οποία όσο προχωρά η εκπαίδευση τόσο γίνονται όλο και πιο σύνθετα, με τους ιπτάμενους να αγγίζουν τα όρια τους και να αξιολογούνται σκληρά από τους πολύ έμπειρους εκπαιδευτές τους, για να φτάσουν στις τελευταίες ημέρες, οι οποίες πλέον προσομοιάζουν με την περιβόητη «διαβολοβδομάδα» των ΟΥΚάδων.

Εκεί, οι πιλότοι καλούνται να αποδείξουν ότι όχι μόνο μπορούν να μάχονται και να κυριαρχούν απόλυτα στον αέρα αλλά και ότι έχουν τη δυνατότητα να ηγούνται μεγάλων Σχηματισμών έναντι πολλαπλών απειλών τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος.

Τα σενάρια πολέμου στις τελευταίες ημέρες κάθε σειράς του ΣΟΤ μετατρέπονται ουσιαστικά σε απόλυτα δυναμικές καταστάσεις, όπου τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς ενώ τα μαχητικά βρίσκονται ήδη στον αέρα. Οι εντολές που φτάνουν από το έδαφος αφορούν νέες αποστολές που αφορούν είτε κρούση σε στόχους τόσο στο έδαφος ή και στη θάλασσα είτε ακόμη εναέριες μάχες σύνθετου χαρακτήρα.

Πρόκειται για αποστολές Dynamic Targeting / Time sensitive Target σε δυναμικό περιβάλλον με εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια χρόνου όπου ο κίνδυνος να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες(collateral damages) είναι μεγάλος, εκεί όπου πλέον φαίνεται η διαφορά στις δυνατότητες κάθε ιπτάμενου να οδηγήσει με επιτυχία το Σχηματισμό του στις αποστολές που θα αναλάβει.

Η αξιολόγηση και βαθμολογία είναι καθημερινή με αποτέλεσμα κατά την ολοκλήρωση κάθε Σειράς στο ΣΟΤ να υπάρχει συνολικός πίνακας κατάταξης. Η κατάκτηση της πρωτιάς αποτελεί για τον ιπτάμενο ύψιστη διάκριση η οποία τον ακολουθεί στην μετέπειτα καριέρα του. Το Σχολείο Όπλων Τακτικής με το πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μυστικά της Πολεμικής Αεροπορίας που τη φέρνει στις κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως.

Όσα έχουν δείξει οι ιπτάμενοι και τεχνικοί των Rafale από τότε που τα πανίσχυρα «Δελταπτέρυγα» πάτησαν στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης αποτέλεσαν μονόδρομο για το Αεροπορικό Επιτελείο να εντάξει τις γαλλικές «ριπές» στο ελληνικό «Top Gun», όπου οι ιπτάμενοι των Rafale θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη πρόκληση και να αποδείξουν γιατί η 332 Πολεμική Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» θεωρείται πλέον η πιο ισχυρή της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Μαχητικά Rafale στο πλαίσιο της «Ramstein Flag 24» αναμένεται να μετασταθμεύσουν στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Όταν ολοκληρωθεί η μεγάλη άσκηση, η οποία χαρακτηρίζεται ως η Ευρωπαϊκή «Red Flag», ζεύγος των γαλλικών μαχητικών μαζί με ιπτάμενους και τεχνικούς θα μετακινηθούν στη «φωλιά» του ΣΟΤ, στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα για την έναρξη της εκπαιδευτικής Σειράς.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version