Η έκρηξη του Εϊαφιαλαϊόκουλ, έφερε ξανά στην επικαιρότητα την αδυναμία του ανθώπου μπροστά στη φύση, ωστόσο και στη χώρα μας έχουμε πληθώρα ενεργών ηφαιστείων, που κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να ενεργοποιηθούν.
Η πιο ισχυρή έκρηξη που κατεγράφη ποτέ – σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους του Σαββάτου – έγινε στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, πιθανά το 1613 π.Χ., η οποία θεωρείται ότι εξαφάνισε τον Μινωικό Πολιτισμό της Κρήτης.
Το ηφαίστειο αυτό εντάσσεται στο ενεργό ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου, όπου ανήκουν επίσης τα ηφαίστεια της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων. Μιλώντας στο Έθνος ο ηφαιστειλόγος – ερευνητής του ΙΓΜΕ Γιώργος Βουγιουκαλάκης αναφέρει ότι οι τέσσερις περιοχές της χώρας μας με ηφαιστειακά πεδία περιλαμβάνουν αρκετά ηφαίστεια. “Όταν λέμε ηφαίστειο, εννοούμε μία μεγάλη περιοχή όπου έχει εκδηλωθεί ηφαιστειακή δράση. Στη Μήλο υπάρχουν περισσότερα από 20 ηφαιστειακά κέντρα, στα Μέθανα περίπου 20, στη Σαντορίνη 15, ενώ στο ηφαιστειακό πεδίο Νισύρου και δυτικής Κω περιλαμβάνονται 20 με 25 ηφαιστειακά κέντρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, η έκρηξη μπορεί να προβλεφθεί από τους επιστήμονες ακόμη και με ακρίβεια ημερών, οταν το ηφαίστειο παρουσιάσει κάποια “σήματα”. “Όταν αρχίζει να δρα ένα ηφαίστειο, παρουσιάζει μετρήσιμες μεταβολές. Στην περιοχή γύρω του έχουμε έξαρση της σεισμικότητας με μικρές δονήσεις. Παρουσιάζονται ελάχιστες γεωλογικές παραμορφώσεις στο ηφαιστειακό ανάγλυφο που είναι εύκολο να ανιχνευθούν με ειδικά όργανα και έχουμε επίσης μεταβολές στη χημική σύσταση των αερίων που εκλύονται από αυτό” αναφέρει.
Ωστόσο όπως λέει, στη χώρα μας δεν υπάρχει επίσημος κρατικός φορέας ηφαιστειακής μελέτης. Υπάρχουν δύο παρατηρητήρια – ένα στη Σαντορίνη και ένα στη Νίσυρο – τα οποία έχουν οργανωθεί χάρη στην αφιλοκερδή προσφορά ειδικών απο ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, με την συμβολή της Ε.Ε.
Ωστόσο καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τα ηφαιστειακά πεδία Μήλου και Μεθάνων τα οποία θεωρείται λιγότερο πιθανό να ενεργοποιηθούν.