Site icon NewsIT
13:39 | 05.01.23

Τα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημα – Πού υπάρχει έκρηξη τιμών

Τα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημα – Πού υπάρχει έκρηξη τιμών
Newsit Newsroom

Αλλάζει ο τρόπος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ για περίπου 94 φάρμακα με σκοπό να μπορούν να υποκατασταθούν με γενόσημα. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αυτά που δεν μπορούν να υποκατασταθούν θα τα προμηθευτεί ο ΙΦΕΤ από το εξωτερικό σε τιμή πολύ υψηλότερη από την κανονική. Τι συμβαίνει με τα φάρμακα για παιδιά;

Σε ηλεκτρονικό «λουκέτο» σε 94 κατηγορίες φαρμάκων – ανάμεσά τους και για παιδιά – προχωρά η ΗΔΙΚΑ, ώστε ο γιατρός να μην μπορεί να συνταγογραφήσει με βάση την εμπορική ονομασία, αλλά μόνο με βάση τη δραστική ουσία. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, αναμένεται να οδηγήσει σε ομαλοποίηση διάθεσης στην αγορά περίπου 150 – 160 σκευασμάτων, όπως αναφέρθηκε στην έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη – το πρόβλημα θα αρχίσει να αρχίσει να ομαλοποιείται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Πλεύρης: Σε περίπου 10 μέρες θα αρχίσει η εξομάλυνση των ελλείψεων φαρμάκων

Η υποκατάσταση με γενόσημα θα γίνει σε αντιπυρετικά και άλλα παιδιατρικά σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη αυτήν την περίοδο, ενώ στα φάρμακα για τα οποία η χώρα μας δεν διαθέτει γενόσημα και η έλλειψή τους εξαρτάται από τις πρώτες ύλες που λείπουν από την παγκόσμια αγορά, θα υπάρξουν παραγγελίες από το εξωτερικό, μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Παιδιατρικά φάρμακα που είναι σε έλλειψη και δεν έχουν γενόσημα, είναι τα εξής:

  • Aerolin,
  • Flixotide inhaler (υπάρχει μόνο των 250 mg για ενηλίκους),
  • Xozal σιρόπι (υπήρχε το Contrahist, αλλά έχει σταματήσει),
  • Aerius σιρόπι,
  • Augmentin σιρόπι 457 mg,
  • Apotel και
  • Depon σε σιρόπι,
  • Primperan σιρόπι.

Τα φάρμακα αυτά θα έρχονται μέσω ειδικών παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ, μόνο που η τιμή τους θα είναι πολλαπλάσια της κανονικής. Δεν αποκλείεται να είναι μάλιστα, έως και κατά 50% αυξημένη, δαπάνη που θα καλούνται να καταβάλλουν οι γονείς.

Να σημειωθεί πως συνολικά, σε ελεγχόμενη διάθεση και μετά τα τελευταία μέτρα που έχει λάβει ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας βρίσκονται σήμερα περίπου 500 σκευάσματα, ενώ οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν, ότι όταν τα μέτρα λειτουργήσουν και ξεπεραστεί η σημερινή κρίση, από αυτά τα 500 σκευάσματα, θα παραμείνουν σε έλλειψη περίπου 100.

ΕΟΦ: Θα αναρτηθεί λίστα για τα ελλειπτικά Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα

Σε πληροφόρηση του κοινού για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και των επαγγελματιών υγείας για φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μέσω ειδικής λίστας που θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του. Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται όπως ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου. Εξήγησε ότι πρόκειται για έναν «μπούσουλα», μέσω του οποίου ο πολίτης θα γνωρίζει ότι π.χ η ουσία παρακεταμόλη βρίσκεται σε άλλα φάρμακα, κι έτσι θα έχει την δυνατότητα να αναζητήσει το διαθέσιμο.

Σχετικά με τα παιδιατρικά φάρμακα, και ειδικά τα σιροπάκια χαρακτήρισε «άδικη τη φασαρία», λέγοντας ότι σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έχουν πλήρη έλλειψη, φέτος το 2022 έχουμε 34% αύξηση της ποσότητας που διατέθηκε. «Έχουμε προνοήσει διότι περιμέναμε ότι θα υπάρχουν προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φιλίππου εκτίμησε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα όπου όλο το σύστημα θα είναι σε πλήρη λειτουργία σταδιακά θα ξεκινήσει η ομαλοποίηση.

Οι γονείς να εμπιστεύονται τα γενόσημα

Σημαντικό είναι οι γονείς να εμπιστεύονται τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία είναι ασφαλή και εξίσου αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα και χορηγούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Μαρίζα Τσολιά, η οποία συμβουλεύει τους γονείς να μην κάνουν κατάχρηση φαρμάκων στις απλές ιώσεις.

“Αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Όλα τα γενόσημα ελέγχονται και τα χρησιμοποιούμε και στα νοσοκομεία. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη και να τα χρησιμοποιούμε. Και οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενθαρρύνουν τον κόσμο να τα χρησιμοποιήσει, όταν δεν υπάρχει ένα φάρμακο να προτείνουν στον γονιό ή τον ασθενή να πάρει ένα φάρμακο γενόσημο”, σημειώνει και προσθέτει:

“Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πάρα πολλά φάρμακα. Δεν πρόκειται να περάσει γρηγορότερη η ίωση αν βάζουμε στο παιδί δέκα φορές τη μέρα ορό στη μύτη. Υπάρχει μια υπερβολή και κατάχρηση. Θα πρέπει να αφήνουμε τον πυρετό να εξελιχθεί, αν δεν επηρεάζει το παιδί. Είναι ένας τρόπος άμυνας απέναντι στον ιό: Ανεβάζει τη θερμοκρασία για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός τη λοίμωξη, για να σκοτώσει τους “εισβολείς”, σημειώνει η Καθηγήτρια.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version