Site icon NewsIT

Τα μυστικά για τη νοστιμιά στο συριανό λουκούμι!

12.05.2020 | 05:46
Τα μυστικά για τη νοστιμιά στο συριανό λουκούμι!

Ο Αντώνης Λειβαδάρας, ιδιοκτήτης εργαστηρίου που φτιάχνει λουκούμια, μιλάει στην ΕΡΤ για την διαδικασία παραγωγής του φημισμένου κυκλαδίτικου γλυκού. Παράλληλα, αναφέρεται και στις ιδιαιτερότητες του εμπορίου την περίοδο της καραντίνας.

Το συριανό λουκούμι έχει βέβαια τη δική του νοστιμιά… Σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζουν οι ντόπιοι, η νοστιμιά των λουκουμιών οφείλεται κυρίως στο νερό. Η Σύρος ήταν πάντα ένα νησί άγονο και άνυδρο.

Το νερό από τις λίγες πηγές που χρησιμοποιούσαν οι λουκουμοποιοί ήταν υφάλμυρο, και έτσι έδινε μία μοναδική γεύση στο διάσημο συριανό λουκούμι!

Επάνω, στη φωτογραφία, ο Ανδρέας και ο αδελφός του Ευάγγελος Λειβαδάρας στο εργαστήριο λουκουμιών στη Σύρο. Με άρωμα τριαντάφυλλου, γαρύφαλλου, κανέλας και γεύση γλυκιά που χαρίζει απόλαυση στον ουρανίσκο έφτασε από τα σαράγια και τα χαρέμια των oθωμανών σουλτάνων μέχρι τις μέρες μας το λουκούμι, το μικρό αυτό γλύκισμα που ακόμη και σήμερα στα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας συνοδεύει τον ψημένο στη χόβολη καφέ και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κεράσματος στα ορθόδοξα μοναστή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version