Υπάρχουν ακόμη και τεράστιες αποκλίσεις στο κόστος για την ίδια επέμβαση από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Το… μυστικό κρύβεται στα υλικά. Ανάλογα με το υλικό και τη μίζα που παίρνει ο γιατρός ανεβαίνει και το κόστος.
Το τραγικό όμως είναι ότι το ίδιο το κράτος αυξάνει τα έξοδα για την προμήθεια των υλικών των νοσοκομείων αφού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών με βάση την κοστολόγηση που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες αυξάνουν τις τιμές από 500 έως 1.500 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ η τιμή για ένα υλικό που χρησιμοποιείται για αρθροπλαστική στον ώμο θα έπρεπε να τιμολογείται περίπου 4.000 βάσει του ΦΕΚ το ίδιο το κράτος το κοστολογεί στις 5.000 ευρώ. Χίλια ευρώ παραπάνω, δηλαδή, για ένα μόνο υλικό που χρησιμοποιείται.
Αυτά για ένα σχετικά απλό υλικό το οποίο προμηθεύουν σχεδόν όλες οι εταιρίες του χώρου. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με υλικά, όπως τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται σε πολύπλοκες επεμβάσεις, τότε το κόστος εκτινάσσεται.
Τα υλικά αυτά κοστίζουν από 30.000 έως και 70.000 ευρώ. Πάντα με βάση το περιθώριο κέρδους μιας εταιρίας το οποίο επιτρέπει το ίδιο το κράτος … συνηθίζεται να επιλέγεται το πιο ακριβό που κυκλοφορεί στην αγορά.
Αυτό καθώς συνήθης μίζα προς το γιατρό κινείται περίπου στο 10% επί της τιμής και έτσι καθόλου τυχαία οι γιατροί επιλέγουν τα ακριβότερα υλικά.
Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ενώ σε ένα νοσοκομείο μια ολική αρθροπλαστική επέμβαση κοστίζει 1.450 ευρώ σε ένα άλλο φτάνει τις 2.560 ευρώ!
Όλα αυτά φυσικά επιβαρύνουν είτε απ’ ευθείας τον ασθενή, είτε τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.