Ήταν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά που μικροί και μεγάλοι μαθητές εντυπωσίασαν με τις δημιουργίες τους από το… μέλλον στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποίησε ο WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε προηγούμενο σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών και στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν πάνω από 1.100 μαθητές, εκπροσωπώντας 256 ομάδες από όλη τη χώρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μικροί και μεγάλοι μαθητές είχαν στο πλευρό τους καθηγητές – προπονητές, συγγενείς και φίλους κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Οι ομάδες του δημοτικού εργάστηκαν πάνω σε κατασκευές με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», οι μαθητές Γυμνασίου κλήθηκαν να κατασκευάσουν το ρομπότ που θα διανύσει ταχύτερα την «Πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ενώ οι ομάδες Λυκείου δοκίμασαν τις δυνάμεις τους με ρομποτικές κατασκευές για «Πράσινη Ενέργεια & Επιχειρηματικότητα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι κατασκευές τους βασίστηκαν στην εκπαιδευτική μέθοδο STEM που αξιοποιεί συνδυαστικά την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία για τη δημιουργία πρωτότυπων και λειτουργικών κατασκευών, “παντρεύοντας” ουσιαστικά με τον πιο δημιουργικό τρόπο τη μάθηση με το παιχνίδι.
Οι νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής:
Ομάδες Δημοτικού
- 1η θέση: Η ομάδα SmartRobots από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης δημιούργησε ένα έξυπνο λεωφορείο χωρίς οδηγό, που γνωρίζει που πρέπει να κάνει στάσεις μέσα στην πόλη.
- 2η θέση: Η ομάδα Master Builder από το 7ο Δημοτικό Αγρινίου κατασκεύασε ένα αιωρούμενο τραίνο.
- 3η θέση: Οι Robo Rails από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα παρουσίασαν τις σιδηροδρομικές γραμμές του μέλλοντος.
Ομάδες Γυμνασίου
- 1η θέση: Η ομάδα Ν1 από Γυμνάσια της Πάτρας κατασκεύασε το ρομποτάκι που διένυσε πιο γρήγορα την πίστα «Πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
- 2η θέση: Οι AIRGears από την Θεσσαλία.
- 3η θέση: Οι Teamwork Dream από την Δυτική Ελλάδα.
Ομάδες Λυκείου
- 1η θέση (ισοψηφία): Οι Fargrobs από το 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων & οι Minders από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση. Οι Fargrobs κατασκεύασαν έναν καινοτόμο ρομποτικό εξερευνητή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, τροφοδοτώντας αγροτικές καλλιέργειες. Οι Minders δημιούργησαν μία «σημαδούρα» που αξιοποιεί την κυματική ενέργεια, μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική.
- 2η θέση: Οι Robotilus Team από την Ελληνογερμανική Αγωγή κατασκεύασαν μία αυτόνομη υδροκινητήρια μονάδα παροχής ενέργειας σε μικρούς οικισμούς.
- 3η θέση: Οι KickPumps από το 2ο Γενικό Λύκειο Θήβας χρησιμοποίησαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτοματισμούς στις καλλιέργειες.
Σε αυτό το “μαγικό” ταξίδι της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέχρι τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά σχεδόν 3.500 μαθητές σε 730 ομάδες από όλη τη χώρα. Οι προσπάθειες όμως δεν σταματούν εδώ αλλά τα παιδιά ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον 9ο Εθνικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα οδηγήσει τις καλύτερες ομάδες στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής τον Νοέμβριο στην Κόστα ρίκα.