Το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ των κομμάτων και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό περιορίζει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας με το κουαρτέτο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα “κουρευτούν”, ενώ και οι κύριες βρίσκονται σε κίνδυνο.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι σήμερα βρίσκονται σε γενικές γραμμές μπροστά σε δύο σενάρια. Το πολύ κακό και το λιγότερο κακό.
Το πολύ κακό σενάριο θέλει οι περικοπές να “ακουμπούν” τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και το λιγότερο κακό περιορίζει τι περικοπές μόνο στις επικουρικές.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Οι περικοπές που πρέπει να γίνουν στα κονδύλια των επικουρικών συντάξεων είναι 700 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει βρει τα 550 εκατ. ευρώ, πότε αν το κουαρτέτο αποδεχτεί τις κυβερνητικές προτάσεις οι επικουρικές θα:
-Περικοπούν σε αρκετά υψηλό ποσοστό οι υψηλές επικουρικές συντάξεις.
-Θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 6% οι μεσαίες.
-Θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα οι χαμηλές.
Αν, όμως, το κουαρτέτο επιμείνει σε περικοπές 700 εκατομμυρίων, τότε όλες οι συντάξεις θα περάσουν από την προκρούστεια κλίνη και οι περικοπές θα είναι βάρβαρες.
Βεβαίως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα φορτώσουν όλα τα βάρη στην κυβέρνηση η οποία θα έχει υποστεί μία μεγάλη ήττα, αυτά θα νομίζουν ότι πολιτικά κέρδισαν, και οι 1.100.000 συνταξιούχοι θα δουν τα εισοδήματά να μειώνονται δραστικά. Κι΄ αυτό γιατί οι Ελληνες πολιτικοί δεν έμαθαν ακόμα να συνεννοούνται και επιμένουν ανόητα και παλαιοκομματικά να χρησιμοποιούν όλα τα θέματα για προσωπικά ή κομματικά ή πολιτικά οφέλη.
Το κακό σενάριο θα εξελιχθεί κυριολεκτικά σε βατερλώ για την κυβέρνηση και τους συνταξιούχους αν μειωθούν και οι κύριες συντάξεις. Ως αντίδοτο για την περικοπή τους η κυβέρνηση πρότεινε να αυξηθούν, έστω για 1 ή 2 χρόνια οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και έτσι να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις.
Όμως, το κουαρτέτο δεν συναινεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ΔΝΤ δεν συζητά τίποτα άλλο από περικοπές, ενώ η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αποδοχή της αύξησης των εισφορών.
Για τη συνολικότερη μεταρρύθμιση το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός υπερταμείου, καθώς και τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων, ούτως ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Το νέο σύστημα περιλαμβάνει δύο συντάξεις. Η πρώτη είναι η εθνική σύνταξη η οποία θα είναι 384 ευρώ και θα χορηγείται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης.
Το κουαρτέτο ζητά να μην παίρνουν την εθνική σύνταξη οι συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, αλλά η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση. Το σκεπτικό της πως ανοίγει η κερκόπορτα για περικοπές στο μέλλον και σε άλλους συνταξιούχους.
Το δεύτερο σκέλος της σύνταξης είναι αυτή που προκύπτει από τα χρόνια ασφάλισης και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
Για τον υπολογισμό της σύνταξης αυτής θα λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές ολόκληρου του επαγγελματικού βίου, θα εφαρμόζεται συντελεστής 50% επί του ποσού που προκύπτει ως μέσος μισθός και σε αυτό θα προστίθεται και η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, που σημαίνει ότι σε επίπεδο αναπλήρωσης αυτή θα κυμαίνεται από 60% για τις υψηλές συντάξεις ως 100% για τις χαμηλές.
Πάντως, όλα τα προαναφερόμενα δεν αποτελούν αποφάσεις, αλλά σχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, αλλά απομένει το πιο κρίσιμο σκέλος. Να εγκριθεί και από το κουαρτέτο.