«Για περισσότερα από 70 χρόνια, ο Τakis υπήρξε πρωτοπόρος, ένας καλλιτέχνης που ποτέ δεν σταμάτησε να έχει μία ακόρεστη, παιδική περιέργεια για τις δυνάμεις του σύμπαντος. Τα γλυπτά του ήταν αποτέλεσμα αδιάκοπης έρευνας της τεχνολογίας, του μαγνητισμού και του φωτός, με επιρροές από την κλασική γλυπτική και την αφαίρεση του μοντερνισμού», τόνισε στη δήλωσή της η Λίνα Μενδώνη.
[read4more]
«Ο Takis διαμόρφωσε ένα ξεκάθαρο προσωπικό στίγμα, ένα καλλιτεχνικό ιδίωμα που δεν θα μπορούσε να ανήκει σε κανέναν άλλο. Η “ζωντανή”, κινητική τέχνη του αποτελεί η ίδια ένα φαινόμενο, που εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες των σημαντικότερων μουσείων Σύγχρονης Τέχνης του κόσμου και κάνει την Ελλάδα υπερήφανη. Ευτύχησε να μάθει τη μεγάλη επιτυχία της αναδρομικής του έκθεσης στην Tate Modern του Λονδίνου, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τις εικαστικές τέχνες. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του», πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού.
Πρύτανης Καλών Τεχνών: Κορυφαίος εκπρόσωπος της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής ο Takis
Για τον θάνατο του γλύπτη Takis, ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνος Χαραλάμπους δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο Takis υπήρξε κορυφαίος εκπρόσωπος της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής. Εισήγαγε στην τέχνη της γλυπτικής τα ηλεκτομαγνητικα κύματα, διαγράφοντας μία λαμπρή διεθνή καριέρα».
«Οι σημαντικότερες στιγμές του ήταν όταν συνδέθηκε με τα κινήματα καλλιτεχνικής πρωτοπορίας στο Παρίσι των δεκαετιών του 1960 και του 1970. Σπουδαία, επίσης, φάση της πορείας του ήταν η περίοδος των ηχητικών του έργων. Τον τελευταίο καιρό, καθόλου τυχαία, τον ανακηρύξαμε επίτιμο διδάκτορα της ΑΣΚΤ», πρόσθεσε ο κ. Χαραλάμπους.