Ελλάδα

Τάζουν αυξήσεις, κάνουν μειώσεις – Οι υποσχέσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και οι μειώσεις στο τέλος του χρόνου

- Οι μικρές αυξήσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση σε μισθούς και συντάξεις από τον επόμενο χρόνο - Ξεχάστηκε το πάγωμα στις συντάξεις και έτσι όλα δείχνουν ότι έρχονται μειώσεις ως 350 ευρώ/μήνα - Οι παροχολογία και οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και φέρνουν μόνο μειώσεις

Πολλά ακούγονται και σε πολλούς μυρίζουν εκλογές. Ουσιαστικά υπάρχει τον τελευταίο καιρός από την μεριά της κυβέρνησης μια προσπάθεια να αλλάξει το αφήγημα να γίνει λόγος για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και έτσι να αλλάξει η ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τις μειώσεις που έχουν υπογραφεί και θα επιβληθούν στους επόμενους μήνες. Ο Πρωθυπουργός χθες μίλησε για ένα κυβερνητικό πλάνο 14 μηνών, διαψεύδοντας έτσι όσους μιλούν για πρόωρες εκλογές, μίλησε ωστόσο παράλληλα και για παροχές. Την ίδια ώρα ενώ μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έκανε καμία αναφορά στις συντάξεις, δεν άφησε καν να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει πάγωμα έτσι ώστε να αναβληθούν έστω οι μειώσεις.


Οι μειώσεις στις συντάξεις έρχονται, βάσει του νόμου που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση, στο τέλος του χρόνου. Οι συνταξιούχοι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα έχουν απώλειες με βάση τον επανυπολογισμό από μία ως και τρεις συντάξεις τον χρόνο.
Ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για συντάξεις στο χθεσινό υπουργικό, όπως είχε κάνει στην τελευταία του συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg και έτσι πολλοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να μιλήσουν για επικοινωνιακή τακτική μέσω διαρροών από υπουργούς οι οποίοι σπεύδουν να μιλήσουν για πάγωμα στις μειώσεις.
Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο σε αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η αύξηση αυτή σύμφωνα με τους σημερινούς υπολογισμούς μπορεί να γίνει από την κυβέρνηση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα είναι μικρή και δεν θα ξεπερνάει στην καλύτερη περίπτωση τα επίπεδα των 20 ευρώ το μήνα.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, όπως διαρρέεται από κυβερνητικά στελέχη είναι η πρώτη κίνηση σε μια σειρά ελαφρύνσεων που σχεδιάζει για μισθωτούς και συνταξιούχους. Σε αυτά τα 20 ευρώ τον μήνα μέσω του κατώτατου μισθού τα κυβερνητικά στελέχη προσθέτουν περίπου άλλα τόσα που θα προκύψουν από την μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2019 για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έχουν ετήσιο εισόδημα ως 30.000 ευρώ.
Οι διαρροές για φοροελαφρύνσεις ωστόσο έχουν και συνέχεια. Κυβερνητικά στελέχη υπόσχονται ότι από τον επόμενο χρόνο υπάρχει δυνατότητα για μείωση του συντελεστή φορολόγησης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ το έτος από το 22% που είναι σήμερα στο 20%. Το οικονομικό επιτελείο λέει ότι μπορεί να μειώσει φόρους και εισφορές της τάξης των 700-750 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αλήθεια ωστόσο για τους περισσότερους δείχνει ότι οι παροχές δεν είναι ικανές να αντισταθμίσουν τις μειώσεις που έρχονται. Άλλωστε οι παροχές ύψους 700-750 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι παρά μόνο το 1/3 των περικοπών που θα υποστούν μόνο οι συνταξιούχοι. Στην περίπτωση των συνταξιούχων μάλιστα η μείωση της έκτακτης εισφοράς σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου σ την περίπτωση που δεν ξεπερνούν τις 20.000 σε ετήσιο εισόδημα σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν την απώλεια μιας ως τρεις συντάξεις από τον επανυπολογισμό.
Ταυτόχρονα η μείωση του αφορολόγητου που έρχεται για όλους και θα σημάνει επιπλέον απώλειες 600 ευρώ το χρόνο ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα περί τα 500 ευρώ το μήνα ουσιαστικά ακυρώνει και την αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και την μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης μαζί με τη μείωση του φόρου για τα χαμηλά εισοδήματα.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα