Ελλάδα

Τελεσίγραφο Διαμαντοπούλου στους πρυτάνεις: “Τέρμα στην χρηματοδότηση αν δεν εφαρμόσετε το νόμο”

Η άρνηση των περισσότερων πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ να κινήσουν τις διαδικασίες εκλογής που προβλέπει ο νέος νόμος προκαλεί την έντονη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας. Για "περιφρόνηση της δημοκρατίας" μιλάει η Α. Διαμαντοπούλου

Σε νέα κόντρα με το υπουργείο Παιδείας μπαίνουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με αφορμή πράξεις που πρέπει να γίνουν για το πρώτο στάδιο εφαρμογής του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον νόμο, χθες ήταν η τελευταία ημέρα που οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων και οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα έπρεπε να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη για τη συγκρότηση επιτροπών, που θα διενεργήσουν τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια που θα διοικούν στο μέλλον τα ΑΕΙ.
 
Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι αρνήθηκαν να το κάνουν, με αποτέλεσμα να λάβουν “τελεσίγραφο” από το υπουργείο Παιδείας ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, όπως ότι δεν θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός τους για το 2012, ότι δεν θα μπορούν να δώσουν πτυχία, να πληρώσουν το προσωπικό τους κ.ά.
 
Σαφές μήνυμα ότι “η εφαρμογή του νόμου θα προχωρήσει απαρέγκλιτα” έστειλε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου: “Η εφαρμογή ενός νόμου που ψήφισε η Βουλή, και μάλιστα με την πρωτοφανή πλειοψηφία των 250 βουλευτών, είναι εντολή του ελληνικού λαού”, σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε: “Κάθε αντίθετη πράξη ή παράλειψη περιφρονεί τη δημοκρατία παραβιάζοντας τη νομιμότητα και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται”.
 
Ο ειδικός γραμματέας του υπ. Παιδείας Β. Παπάζογλου περιέγραψε και τις συνέπειες που θα έχει η άρνηση εφαρμογής του νόμου. Οπως είπε:
 
Σε περίπτωση άρνησης υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, σύμφωνα με τον νέο νόμο, τη διαπιστωτική πράξη μπορεί να την υπογράψει η υπουργός.
Σε όποιες περιπτώσεις μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2012 δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων, για τα αντίστοιχα Ιδρύματα δεν θα υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έτους 2012.
Η θητεία των εν ενεργεία Πρυτανικών Αρχών λήγει στις 31 Αυγούστου 2012. Εάν έως τότε δεν έχουν εκλεγεί οι νέοι πρυτάνεις, σύμφωνα με τις διαδικασίες του νέου νόμου, δεν θα είναι δυνατή η έκδοση οποιασδήποτε πράξης για το Ιδρυμα αυτό, όπως η έκδοση πτυχίων, η μισθοδοσία όλου του προσωπικού κ.ά.
 
Με εξαίρεση το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που έχουν ήδη υπογράψει, τα μεγαλύτερα ΑΕΙ, όπως της Αθήνας, το Αριστοτέλειο, το ΕΜΠ και της Πάτρας δεν έχουν δεχτεί να υπογράψουν, καθώς οι πρυτάνεις επικαλούνται αντισυνταγματικότητα στον νέο νόμο κατόπιν γνωμοδοτήσεων συνταγματολόγων της χώρας, όπως και του καθηγητή της Νομικής, Κ. Χρυσόγονου, που μιλά για πρόδηλη αντισυνταγματικότητα.
 
Υπό τον φόβο απώλειας του εξαμήνου ανοίγουν η μία μετά την άλλη οι σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ, με τους φοιτητές να αναζητούν πλέον ηπιότερες μορφές κινητοποιήσεων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον νόμο-πλαίσιο.
 
Με το ενδεχόμενο να χαθεί η εξεταστική και το εξάμηνο να γίνεται όλο και πιο ορατό, οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι κάνουν για την ώρα ένα βήμα πίσω, ανοίγουν τις σχολές, διευκολύνοντας έτσι και όσους σπουδαστές βρίσκονται στο πτυχίο. Σημαντικό ρόλο στη λήξη αρκετών καταλήψεων διαδραμάτισε και το κίνημα υπέρ των ανοιχτών ΑΕΙ στο Facebook, το οποίο δραστηριοποιήθηκε έντονα τις τελευταίες 10 ημέρες.
 
Ετσι, μετά τους φοιτητικούς συλλόγους στο Πάντειο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε σχολές των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας, οι οποίοι αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις, σειρά είχαν χθες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς υπερψηφίστηκε το πλαίσιο υπέρ του ανοιχτού ιδρύματος. Αντίθετα, η Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού ανανέωσε την απόφαση για κατάληψη έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.
 
 
Κλίμα “εμφυλίου” επικρατεί στη Νομική του ΑΠΘ μεταξύ των υποστηρικτών της κατάληψης και αυτών του ανοιχτού πανεπιστημίου. Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της σχολής, αυτή τέθηκε εκ νέου υπό κατάληψη με μία αμφισβητούμενης νομιμότητας γενική συνέλευση το απόγευμα της Τρίτης. Οπως καταγγέλλουν οι υπέρμαχοι της ανοιχτής σχολής, φοιτητές που ανήκουν σε αριστερές παρατάξεις έστησαν τη συνέλευση κλείνοντας την πόρτα και μη επιτρέποντας στους ίδιους την είσοδο. Επιπλέον, η συνέλευση πραγματοποιήθηκε 6 μέρες μετά την προηγούμενη, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 7.
 
Χθες το πρωί οι καταληψίες ήρθαν αντιμέτωποι με περίπου 150 υποστηρικτές του ανοίγματος της σχολής, αλλά και καθηγητές που ήθελαν να εισέλθουν στο κτίριο για να πραγματοποιήσουν έκτακτο ΔΣ αλλά δεν τους επιτράπηκε.
 
 
 
 

Πηγή: Εφημερίδα “Έθνος”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΩΡΑ 14:23 Αποκλεισμένο ΟΛΟ το κέντρο από πορείες – Στα Προπύλαια το πανεκπαιδευτικό

Κρήτη: ”Καταλήψεις-τέλος” αποφάσισαν οι φοιτητές! – Τοπικά Νέα

Ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο “ανοίγει” τα Πανεπιστήμια – Ελλάδα

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα