Site icon NewsIT

Τέλλογλου για παρακολουθήσεις: Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη

11.08.2022 | 17:09
Τέλλογλου για παρακολουθήσεις: Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη

Επί 3,5 ώρες κατέθετε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, στο πλαίσιο της έρευνας για τις παρακολουθήσεις, ο δημοσιογράφος, Τάσος Τέλλογλου.

Ο Τάσος Τέλλογλου, κλήθηκε προκειμένου να καταθέσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με αναφορές του για παράνομες παρακολουθήσεις τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα το 2018.

Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος σε ανάρτηση του στο twitter πριν από τέσσερις ημέρες ανέφερε πως ιδιώτης παρακολουθούσε το 2018 τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ήταν τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε προσωπικές του στιγμές όταν μιλούσε με τη γυναίκα και την κόρη του.  

Ειδικότερα, ο κ. Τέλογλου στην ανάρτηση του έγραψε: «Ο Iδιώτης, που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να “ακούει” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με την συζυγο η την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες”, αναφέρει ένα τουιτ του δημοσιογράφου σε μια αλληλουχία αναρτήσεων για την ίδια υπόθεση…».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση του κ. Τέλλογλου δεν εισέφερε κανένα νέο στοιχείο ενώ δεν κατονόμασε κανένα πρόσωπο.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του ο κ.Τέλλογλου ανέφερε σε δήλωση του πως κλήθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά το πως γνωστοποιήθηκαν και αν γνωστοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των νόμιμων συνακροάσεων μυστικά που αφορούν την εθνική ασφάλεια.  

«Εγώ δεν ήξερα να του πω κάτι γι’ αυτό και μίλησα για την έρευνα που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στο inside story για τη χρήση του predator, δηλαδή, του λογισμικού που παρακολουθει τα κινητά τηλέφωνα. Και του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μας αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά στις νόμιμες επισυνδέσεις, δηλαδή χρησιμοποιείται και το ένα και το άλλο. Ο κ. Ντογιάκος μου έκανε μία ερώτηση σχετικά με μία ανάρτηση που είχα κάνει για τον πρωθυπουργό και του είπα ότι το πρόβλημα των υπηρεσιών που ήθελαν να πάρουν τέτοια λογισμικά είναι πολύ παλιότερο από τη σημερινή μέρα. Αυτό γιγαντώθηκε μετά το μετά το 2020. Πρόσωπα που έπαιζαν ένα ρόλο παλιότερα,  τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα και ότι αν θέλουμε να μάθουμε το τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδεσεις στο παρελθόν,  τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο του 2021 που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημερωση τους, ένα δικαίωμα που υπήρχε μέχρι το 2021 και καταργήθηκε έκτοτε», τόνισε ο κ. Τέλλογλου.

Σε ερώτηση για το εάν παρακολουθούνταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο δημοσιογράφος τόνισε ότι «Υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ ΤΟ 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μία τεράστια διαρροή στο wikileaks της ιταλικής εταιρείας που ήτανε όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 έως 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μία καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα. Ο κ. Ντογιάκος θα κάνει τη δουλειά του κι εμείς ελπίζω να κάνουμε την δική μας, υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας. Οι ελληνικές υπηρεσίες, έχουμε αποδείξει ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά, από το 2013, δεν αγοράστηκαν αυτά τα λογισμικά για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη. Γι’ αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος του 2021.  Ο νόμος του 21 έχει αναδρομική ισχύ, ισχύει δηλαδή και για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει πριν το νόμο άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος».

Ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι «δεν ήταν από την αρχή η επιλογή να αγοραστεί το predator, οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν ένα άλλο πρόγραμμα το Πήγασος, το οποίο «κάηκε» όμως το 2018. 

Ο κ. Τέλλογλου σε ερώτηση εάν κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα τόνισε «μου ζητήθηκε να ονομάσω συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τη σύνθεση των εταιρειών. Είναι γνωστό για εταιρεία Intelexa ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε προμήθεια της ελληνικής αστυνομίας Υπάρχουν σχέσεις των μετόχων μεταξύ τους».

Όσον αφορά εάν έχει γνώση να παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα απάντησε αρνητικά. «Έχω δει link τέτοια σε άλλα τηλέφωνα δεν ξέρω αν το έχουν ελέγξει.  Εχω δει τέτοια link να υπάρχουν σε τηλέφωνα κατά την έρευνα του inside story σε μη πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω δει σε πολιτικά πρόσωπα», τόνισε ο δημοσιογράφος.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version