Site icon NewsIT
12:26 | 27.10.15

Τέλος οι εκπτώσεις στον ΦΠΑ – 23% σε φροντιστήρια και σχολεία ή ισοδύναμα 400 εκατομμυρίων ευρώ!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Newsit Newsroom

- Μπλόκο της Κομισιόν στις εκπτώσεις του ΦΠΑ στην Παιδεία, μόνο 23% γίνεται αποδεκτό - Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα (νέες περικοπές) 400 εκατομμυρίων ευρώ - "Πάγωσαν" από την είδηση στο υπουργείο Παιδείας και παραπέμπουν στο Οικονομικών

Όλα ή τίποτα είναι η απάντηση της Κομισιόν που φαίνεται δεν είναι διατεθειμένη να παίξει στο παιχνίδι εντυπώσεων της Κυβέρνησης που επέβαλε μεν το μέτρο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή πήρε πίσω τις αυξήσεις σε παιδικούς και δημοτικά επιβάλλοντας συντελεστή 6% στα φροντιστήρια και 13% σε γυμνάσια και λύκεια.

Το σχέδιο αυτό που δεν αποφέρει ωστόσο το ανάλογο αποτέλεσμα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά έσοδα οι Βρυξέλλες το γυρίζουν πίσω. Δεν γίνεται αποδεκτό. Όπως διαμηνύει η Κομισιόν η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές.

Είτε να επιβάλει ΦΠΑ 23% και στα φροντιστήρια και σε όλες τις βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, είτε να μην επιβάλει καθόλου ΦΠΑ (άλλωστε η επιβολή του ήταν ιδέα της κυβέρνησης).

Όπως λέει ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και καθιστά παράλληλα σαφές πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

«Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του με ημερομηνία 21/10/15 ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Η κα Σπυράκη μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο είπε: «Έχω μια αλληλογραφία διαρκείας γιατί πρώτα μου απάντησε σε επιστολή που είχαμε κάνει με τον κ. Φορτσάκη ότι δεν ήταν ιδέα της Κομισιόν το 23% στην εκπαίδευση ήταν ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης και μετά ήρθε και η απάντησή του επί της ουσίας, ότι δηλαδή η Κομισιόν προτείνει ή καθόλου ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή 23%. Δεν είναι από ότι όλα δείχνουν αποδεκτή η ιδέα της κυβέρνησης να επιβάλλει κλιμακωτό ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης. Δύο δρόμοι υπάρχουν ή βάζεις 23% ή βάζεις ισοδύναμα αυτό λέει ο επίτροπος».

Μετά από αυτό το… ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας η απάντηση ήταν μάλλον παγωμένη. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου μετά την απάντηση Μοσκοβισί που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας… παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην έχουμε οριζόντιες περικοπές. Στην ιδιωτική εκπαίδευση αυτό που προσπαθούμε είναι να μην έχουμε οριζόντιες αυξήσεις στην εκπαίδευση. Προσπαθούμε να σώσουμε να μην πλήττονται μεγάλες μάζες πληθυσμού», είπε η κα Αναγνωστοπούλου μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο.

Στο ερώτημα γιατί δεν βάζουν τον φόρο στο βόρειο κρέας είπε: «Μοσχαρίσιο κρέας τρώνε όλες οι ομάδες του πληθυσμού και περισσότερο το έχουν ανάγκη τα μικρότερα παιδιά. Τρώνε όλες οι ομάδες του πληθυσμού. Δεν μπορεί μια οικογένεια να στερήσει από το παιδί της. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία για έναν λόγο. Για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Τίποτα από όλα αυτά τα μέτρα δεν το θεωρούμε δίκαιο. Προσπαθούμε να σώσουμε τα στοχειώδη. Αυτήν την διαχείριση προσπαθούμε να την κάνουμε με έναν τρόπου που μπορεί να μην είναι ο πιο δίκαιος αλλά…»

Με λίγα λόγια το υπουργείο Παιδείας τώρα που είδε ότι δεν μιλάμε πλέον για “πενταροδεκάρες” όπως βιάστηκε να πει ο υπουργός Νίκος Φίλης ρίχνει την καυτή πατάτα στο Οικονομικών που θα πρέπει να βρει από κάπου αλλού τα 400 εκατομμύρια ευρώ… Αν πάλι δεν βρεθούν τότε η απόφαση για επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα είναι τελεσίδικη και χωρίς εκπτώσεις…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version