Έναν χρόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι κάνουν λόγο και για παραλείψεις στις έρευνες.
Οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν εστιάσει στο «μανιτάρι» που προκλήθηκε από την έκρηξη και στη φωτιά που ακολούθησε, αναθέτοντας σε πραγματογνώμονες την αναζήτηση νέων στοιχείων, σχετικά με τι προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη και αν υπήρχαν εύφλεκτες ουσίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Για το ποιο είναι το είδος της καύσιμης ύλης που οδήγησε στην πυρκαγιά των 6,5 δευτερολέπτων δεν έχουμε κάποια στοιχεία. Ή τουλάχιστον κάποια τα οποία να μπορέσουμε να τα καταθέσουμε», αναφέρουν οι πραγματογνώμονες στον ΣΚΑΪ.
Ωστόσο, αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ίχνη ενός εύφλεκτου χημικού διαλύτη που χρησιμοποιείται στην παρασκευή χρωμάτων, αλλά και στη νόθευση καυσίμων.
«Το ξυλόλιο είναι ένα από τα στοιχεία που βρέθηκαν σε ίχνη. Και το τονίζω ίχνη. Δεν είναι δηλαδή ότι ήταν ποτισμένη η περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι τα δείγματα πάρθηκαν μετά από πολλές εβδομάδες και μήνες», προσθέτει ο πραγματογνώμονας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:
1. Το μυστήριο της έκρηξης και η αλλοίωση του χώρου:
– υπήρχαν αδήλωτα φορτία ή και παράνομες ουσίες;
– οι φορτωτικές ανέγραφαν ως φορτίο ελάσματα, μπύρα και τρόφιμα
2. Έγιναν λάθη κατά τη διερεύνηση του δυστυχήματος;
– Δεν είχε συσταθεί επιτροπή, δεν εφαρμόστηκαν πρωτόκολλα
– σε 6 μέρες καθαρίστηκε ο χώρος
Δείγματα σε Καναδά και Αγγλία
Στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής έρευνας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη παραμένει το ενδεχόμενο ύπαρξης εύφλεκτης ουσίας σε βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Για το θέμα αυτό μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης σε τηλεοπτική του παρουσία.
«Παραγγέλθηκε στους ανακριτές να προχωρήσουν στη διερεύνηση των θεμάτων που αφορούν την ύπαρξη ή μη κάποιων εύφλεκτων υλών να δούνε τι συμβαίνει με κάτι βίντεο που υπάρχουν και αυτό σημαίνει ότι αυτό το υλικό πιθανότατά θα σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά και της Αγγλίας έτσι ώστε να έχουμε μία πιστοποίηση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης για το τι έχει συμβεί. Του τι υπάρχει ή δεν υπάρχει. Όπως επίσης πιθανόν να χρειαστεί και η συνδρομή του ΕΜΠ στον τομέα της πραγματογνωμοσύνης», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.