Ελλάδα

Τέμπη: Στη δημοσιότητα η έκθεση του Πανεπιστημίου της Γάνδης – «Τα έλαια σιλικόνης καίγονται»

Τονίζεται ότι «η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης δεν συμμετείχε στην ανάλυση του ίδιου του ατυχήματος ούτε στη συγγραφή της έκθεσης όπως εκδόθηκε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ»

Η έκθεση του Πανεπιστημίου της Γάνδης δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (15/4/25) από τον δρ. Γ. Μαραγκό του πανεπιστημίου της Γάνδης, όπως αυτή εκτελέστηκε για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για την τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως τονίζεται στα συνημμένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα ellinikahoaxes, «η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης δεν συμμετείχε στην ανάλυση του ίδιου του ατυχήματος ούτε στη συγγραφή της έκθεσης όπως εκδόθηκε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και απέχει από τον σχολιασμό του περιεχομένου και των συμπερασμάτων της εν λόγω έκθεσης» για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ένας από τους εμπλεκόμενους ερευνητές (ο κ. Κώστας Λακαφώσης) έκανε μια προσπάθεια να αξιολογήσει το μπάλα φωτιάς που δημιουργήθηκε σε αυτό το ατύχημα με Υπολογιστική Δυναμική Ρευστών (CFD) χρησιμοποιώντας το Fire
Dynamics Simulator (FDS)…».

Στη συνέχεια τονίζεται ότι «η ομάδα του UGent (δηλ. ο Δρ Γεώργιος Μαραγκός και ο καθηγητής Bart Merci) εξέτασε τις διαθέσιμες πληροφορίες, όπως παρασχέθηκαν από τον κ. Κώστα Λακαφώση, σχετικά με τις προσομοιώσεις CFD που πραγματοποιήθηκαν για το ατύχημα στα Τέμπη. 

Δείτε εδώ την έκθεση του Πανεπιστημίου της Γάνδης

Το πόρισμα το ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ανέφερε -προκαλώντας την διαμαρτυρία τόσο του πανεπιστημίου της Γάνδης, όσο και του πανεπιστημίου της Πίζας- ότι: «Οι υπολογισμοί, με τα μαθηματικά μοντέλα CFD, δείχνουν ότι απαιτούνται περίπου 2500 kg γενικού καυσίμου υδρογονανθράκων για την αναπαράσταση των 3 διακριτών σταδίων (1000, 1200 και 300 kg αντίστοιχα) της έκρηξης, της πύρινης σφαίρας και των δευτερογενών πυρκαγιών που καταγράφηκαν στα 3 βίντεο που δείχνουν το συμβάν από 3 διαφορετικές γωνίες».

Ακόμα, αναφέρονταν τα εξής: «Εκτελέστηκαν διάφορες προσομοιώσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικές γεωμετρίες απελευθέρωσης και διασποράς και διαφορετικές τιμές της AIT (θερμοκρασία αυτόματης ανάφλεξης), ξεκινώντας από τη ρεαλιστική τιμή των 450C και κατεβαίνοντας μέχρι τους 350C, όπως πρότεινε το UGent για να προσομοιωθεί η πιθανότητα πιλοτικής ανάφλεξης, και ακόμη και μέχρι τους 250C που είναι μια μη ρεαλιστικά χαμηλή τιμή που θα ήταν αντιπροσωπευτική των λιγότερο ασφαλών ορυκτελαίων.

Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών αποκλείουν την πιθανότητα τα έλαια σιλικόνης PDMS να δημιουργήσουν μια τόσο μεγάλη πύρινη σφαίρα και πυρκαγιά, καθώς το μόνο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια μικρή τοπική ανάφλεξη που δεν θα διαδοθεί στο υπόλοιπο υλικό, ακόμη και αν η συνολική ποσότητα του ελαίου σιλικόνης είναι εξωπραγματικά ψεκασμένη και διασκορπισμένη σε όλη την περιοχή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τα φρικιαστικά δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα στην Εγνατία - «Οι φλόγες έφτασαν στον ουρανό, υπήρξε πανικός και φωνές»
«Τα διόδια δεν φαίνονταν από την ομίχλη. O θόρυβος που ακούσαμε ήταν πραγματικά τρομακτικός», αποκαλύπτει ο αυτόπτης μάρτυρας
Σοκαριστικό τροχαίο στην Κοζάνη 6
Έως 30 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο τη Μεγάλη Πέμπτη - Τοπικές βροχές και καλοκαιρινές θερμοκρασίες την Κυριακή του Πάσχα
Αύριο η πιο ζεστή ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας - Μελαγχολικός ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή, με βροχές θα ψήσουν τον Οβελία στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά
Βροχή