Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Το Δέντρο των Ψυχών – Η Αρχή» για τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών έγιναν το πρωί του Σαββάτου (1.3.25) στην Αθήνα.
Το μνημείο για τα Τέμπη έχει στηθεί στο πάρκο Ερμού και Πειραιώς, απέναντι από την Τεχνόπολη. Πρόκειται για ένα σιδερένιο γλυπτό με 57 ρίζες πλεγμένες, 57 κλαδιά με παρακλάδια που καταλήγουν σε 57 πουλιά με χαραγμένα τα ονόματα των 57 θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Είμαστε στον χώρο αυτό που είναι το μνημείο, το Δέντρο των Ψυχών, είναι σε έναν συμβολικό χώρο απέναντι από την Τεχνόπολη που είναι στέκι νέων ανθρώπων. Δίπλα είναι οι ράγες του τρένου και δίπλα η οδός Θεσσαλονίκης όπου είναι φόρος τιμής στα θύματα. Κάθε φύλλο έχει το όνομα και την ηλικία του κάθε παιδιού που σκοτώθηκε. Σήμερα είναι τα εγκαίνια και αύριο στην Θεσσαλονίκη. Στην Θεσσαλονίκη θα είναι πεσμένα τα φύλλα με αφορμή την μοιραία διαδρομή», δήλωσε δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από το δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και αποτελεί έμπνευση της καλλιτέχνιδος Μαρίας Μανδάκη.