Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η σύγκρουση με τον Παπανδρέου, η Χούντα και ο Αλέξης Τσίπρας

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η σύγκρουση με τον Παπανδρέου, η Χούντα και ο Αλέξης Τσίπρας

Θα επέστρεφε στην Ελλάδα ως μονάρχης, αν κάτι τέτοιο ήθελε ο λαός, είχε πει σε συνέντευξή του ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έφυγε χθες (10.01.2023) από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Στο παρελθόν, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και στους Σία Κοσιώνη και Αλέξη Παπαχελά, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε τονίσει ωστόσο, ότι απέρριπτε τη συμμετοχή του σε κάποιο κόμμα ή την ανάληψη κάποιου άλλου ρόλου. Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε πει με νόημα, πως δεν ήταν τέως ή πρώην αλλά «ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα».

Σε ερώτηση για το πώς θα ήθελε να τον γράψει η ιστορία, ο ίδιος είχε πει: «Ότι αυτός κράτησε τη χώρα του έξω από εμφύλιο και έξω από πόλεμο με άλλη χώρα. Κράτησα την Ελλάδα μακριά από αυτά. Και την πλήρωσα».

Η σύγκρουση με τον Παπανδρέου

Σε ερώτηση για το αν γύριζε τον χρόνο πίσω, αν θα επέλεγε να μην οδηγηθεί σε σύγκρουση με τον Παπανδρέου, είχε απαντήσει ότι «εάν είχα ευκαιρία πολλά πράγματα που έκανα τότε θα τα έκανα σήμερα αλλά θα τα έκανα με μεγαλύτερη προσοχή» ενώ σε ερώτηση για το αν θα όρκιζε και πάλι την κυβέρνηση της χούντας είπε: «Οπωσδήποτε θα την όρκιζα, οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, διότι μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο άγνωστο και όταν λέω άγνωστο εννοώ ότι κανένας δεν είχε εξουσία εκείνη τη στιγμή, ο μόνος που είχε εξουσία εάν ήθελε να την ασκήσει ήμουν εγώ, αλλά και ποιος με άκουγε εκείνη τη στιγμή, ήταν πολύ περίεργη η κατάσταση, αλλά θα την όρκιζα την κυβέρνηση».

«Δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου»

Στην ερώτηση, γιατί έφυγε αντί να δώσει μάχη κατά της χούντας είπε ότι «εκείνη την εποχή εγώ σκεφτόμουν ότι έπρεπε να γίνει όλο αυτό το πράγμα χωρίς να χυθεί αίμα».

Όσο για το αν είχε ψηφίσει τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος είχε πει: «Όχι ποτέ, δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου. Κοιτάξτε να δείτε εγώ μεγάλωσα με το ενδεχόμενο ότι μια μέρα θα διαδεχθώ τον πατέρα μου οπότε δε με άφησαν ούτε και ήθελα να έχω αυτή την πολυτέλεια, δεν την έχω την ανάγκη αυτή να πάω να ψηφίσω. Τώρα δε που είμαι και, ζούσα στην εξορία δεν έχω και λόγο να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, τώρα που είμαι στην Ελλάδα too late».

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Για τον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο, όπως αποκάλυψε είχε συναντηθεί τυχαία στο αεροδρόμιο όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε πει: «Διάβαζε μια εφημερίδα και κατάλαβε ποιος ήμουν και του λέω δε θέλω να σε ενοχλήσω. Λέω τελειώστε τη εφημερίδα σας, εγώ περιμένω τη βαλίτσα και θα φύγω, και τότε κατάλαβε ποιος ήμουν και χαιρετηθήκαμε.

Και μου λέει αν μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση, τι λένε οι ξένοι για την Ελλάδα. Οι προσπάθειες που κάνει είτε καλές είτε όχι υπάρχουν, δουλεύει σκληρά ο άνθρωπος δεν υπάρχει θέμα για να πετύχει αυτό που θέλει να πετύχει. Τώρα εάν τον αφήσει ο λαός να το κάνει είναι άλλη υπόθεση. Μπορεί και όμως να μην έχουμε εκλογές οπότε θα έχει περισσότερο χρόνο μπροστά του».

Όσο για τη δήλωση που είχε κάνει στους Sunday Times, ότι Έλληνες και Ευρωπαίοι θα πρέπει να του δώσουν μία ευκαιρία και για το αν σωστά ερμηνεύθηκε ως δήλωση στήριξης, είχε απαντήσει ότι «είναι αδύνατον να πάρεις μία θέση σε έναν άνθρωπο και πόσο μάλλον αν αυτός ο άνθρωπος μόλις έγινε πρωθυπουργός, πρέπει να του δώσεις ευκαιρία, τι θα πεις, να τελειώνουν οι αριστεροί κλπ αυτά είναι σαχλαμάρες. Να δεις τι θα κάνει ο άλλος. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προσπάθειες που κάνει είτε καλές είτε όχι υπάρχουν, δουλεύει σκληρά ο άνθρωπος δεν υπάρχει θέμα για να πετύχει αυτό που θέλει να πετύχει».

Σε ερώτηση για το αν είχε αισθανθεί την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για τις εξορίες κατά τη βασιλεία του πατέρα του απάντησε: «Δεν αξίζει να ζητήσεις συγνώμη για κάτι το οποίο δεν ξέρεις».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις