Ελλάδα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πέθανε έναν αιώνα μετά τον παππού του, με διαφορά λίγων ωρών

Πέθανε, το βράδυ της Τρίτης (10.01.2023), ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες  στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία». Στο πλευρό του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ βρισκόταν σύσσωμη η οικογένειά του, ενώ σήμερα (11.01.2023) σε διυπουργική σύσκεψη αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τα τελετουργικά της κηδείας του

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού στις 2 Ιουνίου του 1940, και σημάδεψε, ποικιλοτρόπως, τη νεότερη ιστορία της χώρας. Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών, με την ημερομηνία θανάτου να κρύβει μια τραγική σύμπτωση. 

Μητσοτάκης για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Θα τον κρίνει η Ιστορία, συλλυπητήρια στην οικογένειά του

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου του 2023, ο προπάππους του Κωνσταντίνος Α΄ – που ήταν βασιλιάς της Ελλάδας από το 1913 έως το 1922 – πέθανε την 11η Ιανουαρίου του 1923. Πέθαναν δηλαδή με διαφορά σχεδόν έναν αιώνα και με διαφορά λίγων μόνο ωρών ως προς την ημερομηνία.

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Μονάρχης για 10 χρόνια – Η χούντα, το δημοψήφισμα και η βασιλική περιουσία 

Και οι δυο είχαν επίσης μια μακρά και βαρυσήμαντη πορεία στα πολιτικά πρόγραμμα της χώρας. Το όνομα του Κωνσταντίνος Α΄ συνδέθηκε με κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας όπως ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Εθνικός Διχασμός, και τέλος η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Μικρασιατική Καταστροφή. Ο εγγονός του, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν και συγκρούστηκε με τον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του κεντρώου πολιτικού.

Η πτώση και η διαμάχη με την Πολιτεία για τη βασιλική περιουσία

Στη δύση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1973 με δημοψήφισμα του καθεστώτος των πραξικοπηματιών καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία. Με Δημοψήφισμα, λοιπόν, το 1974 – επί Κωνσταντίνου Καραμανλή – ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος.

Μετά την κατάργηση της βασιλείας, αναφέρεται συνήθως ως τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ. Από το 1967 ο Κωνσταντίνος ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. 

Δείτε βίντεο:

Υπενθυμίζεται τέλος ότι το 1994 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου, απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.

Δείτε βίντεο:

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα