H Αττική διαθέτει αρκετές όμορφες τοποθεσίες για όσους αναζητούν μια ήρεμη βόλτα και χαλάρωση στη φύση, μακριά από τον θόρυβο της μεγαλούπολης.
Τα πάρκα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για να απολαύσετε το «πράσινο», να κάνετε μια βόλτα ή απλώς να χαλαρώσετε στο φυσικό περιβάλλον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τέσσερα πάρκα για να ξεφύγετε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.
Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού.
Συνορεύει με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της Αθήνας, με μέσο όρο 15.000- 16.000 επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα και ακόμη περισσότερους σε μέρες αργιών ή μεγάλων εκδηλώσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένας ανεκτίμητος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου όχι μόνο για τη δυτική Αθήνα αλλά και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής.
Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του Πάρκου, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, όσο και τεχνητού καναλιού που τις συνδέει, που εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, το καθιστούν έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό.
Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο.
Το Πάρκο είναι ανοικτό και προσβάσιμο όλο το 24ωρο, με ελεύθερη είσοδο.
Διεύθυνση: Σπύρου Μουστακλή 23, Ίλιον
Άλσος Βεΐκου
Το Άλσος Βεΐκου είναι άλσος της Αθήνας εντός των ορίων του Δήμου Γαλατσίου. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στους βορειοδυτικούς πρόποδες των Τουρκοβουνίων. Πήρε το όνομά του απ’ τον Αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Λάμπρο Βέικο, ο οποίος υπήρξε ιδιοκτήτης στρεμμάτων στην περιοχή.
Σήμερα αποτελεί μια τεράστια έκταση πρασίνου (256 στρεμμάτων) και είναι ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Αθήνας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης, να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν κάποιες ώρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης.
Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Μεσαιωνική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και από το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Το Άλσος Βεϊκου διαθέτει καφετέρια, ενώ περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις (κολυμβητήριο, όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου, γήπεδα μπάσκετ και τένις κ.α.) δύο παιδικές χαρές, αλλά και εγκαταστάσεις πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν ανοιχτό εκθεσιακό χώρο, ένα διαμορφωμένο χώρο σε θερινό κινηματογράφο, ένα ανοιχτό θέατρο με εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης ηθοποιών (καμαρίνια) καθώς και πέντε διαμορφωμένους μικρούς κλειστούς χώρους που χρησιμοποιούνται περιστασιακά για εκθέσεις ζωγραφικής και διάφορες άλλες εκδηλώσεις του Δήμου Γαλατσίου.
Ωράριο λειτουργίας: 07:00-22:00 (είσοδος ελεύθερη)
Διεύθυνση: Λεωφόρος Βεΐκου και Αναγεννήσεως, Γαλάτσι
Εθνικός Κήπος
Ο Εθνικός Κήπος βρίσκεται ανάμεσα στις συνοικίες του Κολωνακίου και του Παγκρατίου. Είναι ένα σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου του 19ου αιώνα (αγγλικού ρυθμού), που έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά του.
Η αίσθηση του φυσικού τοπίου, η παρουσία του πολύπλοκου ελικοειδούς δικτύου μονοπατιών, οι φυτικές ενότητες, η έντονη παρουσία του νερού, τα μικρού μεγέθους παρτέρια με ανθόφυτα ή χλοοτάπητες, οι ιστορικές φυτεύσεις του, κυριαρχούν έως σήμερα και δημιουργούν μια όαση στο κέντρο της Αθήνας, ένα σημαντικό πόλο έλξης μικρών και μεγάλων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Η εξέλιξη και η πορεία του συνδέεται άμεσα με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και με την ανάπτυξη της Αθήνας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και η σπουδαιότητα του ξεπερνά τα όρια της χώρας μας.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1839 και θεωρείται το πιο πετυχημένο έργο της Βασίλισσας Αμαλίας. Είναι ο μοναδικός ιστορικός κήπος της χώρας και ο πρώτος διαμορφωμένος χώρος πρασίνου της Νεότερης Ελλάδας και στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του, αποτελούσε τον κήπο του Παλατιού (σημερινό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων).
Στον Εθνικό Κήπο συναντά κανείς όλα σχεδόν τα είδη βλάστησης: Δένδρα, αειθαλή και φυλλοβόλα, θάμνους, πολυετή ποώδη φυτά, αναρριχώμενα, παχύφυτα και κάκτους, ετήσια ανθόφυτα, χλοοτάπητες, φυτά εδαφοκάλυψης κ.α.. Επίσης, στον κήπο υπάρχουν λίμνες με πάπιες, ένας μικρός ζωολογικός κήπος, καφετέρια, η παιδική βιβλιοθήκη και μια παιδική χαρά.
Η κύρια είσοδος του πάρκου είναι από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας. Υπάρχουν άλλες έξι είσοδοι στον κήπο: μία από την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις από την οδό Ηρώδου Αττικού και δύο από την περιοχή του Ζαππείου πάρκου.
Ο Εθνικός Κήπος είναι ανοικτός για το κοινό καθημερινά από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου.
Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο)
Το Άλσος Αιγάλεω ή «Μπαρουτάδικο», ονομασία που παραπέμπει στο πρώην Πυριτιδοποιείο της περιοχής, είναι μία δενδροφυτευμένη έκταση περίπου 134 στρεμμάτων, μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Λεωφόρου Αθηνών – Κορίνθου στο Αιγάλεω Αττικής.
Κατά τη δεκαετία του ’60 η παραγωγή του –πρώην- εργοστασίου έχει ατονήσει, λόγω των πολλών διαμαρτυριών των κατοίκων για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβαιναν, συχνά με πολλά θύματα, από εκρήξεις των επικίνδυνων υλών οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή πυρομαχικών.
Το 1970 το εργοστάσιο αναστέλλει οριστικά τη λειτουργία του, το 1974 ο χώρος περιέρχεται στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο εξοπλισμός δωρίζεται στον ελληνικό στρατό, οι εγκαταστάσεις κατεδαφίζονται (πλην μίας καμινάδας και ενός υδροσυλλέκτη) και φυτεύονται συνολικά 40.000 δένδρα.
Σήμερα, το Άλσος Αιγάλεω αποτελεί ιδανικό προορισμό για περπάτημα και βόλτα, για ποδήλατο και χαλάρωση.
Το Άλσος Αιγάλεω είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά
Διεύθυνση: Ολυμπίας 11, Αιγάλεω