Πέμπτη, 25 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας

Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας

Η Λίμνη Αώου ή Λίμνη Πηγών Αώου είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Αώο, στον νομό Ιωαννίνων, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ η κατασκευή της ξεκίνησε το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1991.

Από τα νερά της λίμνης, υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης του Οροπεδίου Πολιτσών, όπου οι κάτοικοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο βιότοπος της λίμνης έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σημαντικός και εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας με κωδικό GR1310002, ενώ λόγω του χαρακτηρισμού της ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, προσελκύει αυξημένο αριθμό επισκεπτών, όλες τις εποχές του χρόνου.

Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Στα βόρεια υψώνονται το Μαυροβούνι, η Φλέγκα και η Τσούκα Ρόζα, ενώ προς τα νότια απλώνονται οι λόφοι και τα δάση γύρω από τη Χρυσοβίτσα και το Μέτσοβο.

Οι δασικοί δρόμοι γύρω από τη λίμνη Πηγών Αώου είναι βατοί και προσπελάσιμοι για όσους θελήσουν να εξερευνήσουν το υπέροχο αυτό τοπίο.

Στην περιοχή, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα naturagraeca, συναντάμε μαύρους πελαργούς, σταχτοτσικνιάδες, αλκυόνες, διάφορα είδη παπιών και διάφορα άλλα είδη πουλιών όπως μπεκάτσες, κούκους, ξεφτέρια, μπούφους, μαύρους δρυοκολάπτες και πευκοδρυοκολάπτες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις