- Δεν έπεισε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στην προσπάθειά της να υποβαθμίσει το περιστατικό της πρόκλησης ζημιών από δύο γυναίκες στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών - Η κ. Λυδία Κονιόρδου απέφυγε να χαρακτηρίσει βανδαλισμό τον... βανδαλισμό κάνοντας λόγο για υπερβολές των δημοσιογράφων - Στάθηκε περισσότερο στο θέμα της έρευνας για το περιστατικό και το ράντισμα με baby oil κάτω από τα μάτια 20 φυλάκων του μουσείου και των 100 καμερών - Ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας στα περισσότερα μουσεία της χώρας κατήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχαιοφυλάκων
Ένα πρωτοφανές περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα, με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες που επί 2 ώρες έριχναν παντού… baby oil με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές σε σπάνια εκθέματα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, δεν ήταν βανδαλισμός, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου που παραχώρησε συνέντευξη στο Epsilon.
Επί λέξει η κ. Κονιόρδου δήλωσε: “Δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκταση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι δεν έγινε αντιληπτό και αυτό ερευνούμε, πώς συνέβη και διέφυγε της προσοχής του προσωπικού του μουσείου”.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυο γυναίκες εντοπίστηκαν το περασμένο Σάββατο στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο να ρίχνουν λάδι για μωρά (!) παντού, κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους, ενώ για το γεγονός ότι δεν έγιναν αντιληπτές εξ αρχής η αρμόδια υπουργός σημείωσε πως “σαν υπουργείο ερευνούμε το περιστατικό. Είχε είκοσι φύλακες, ποιος ξέρει τώρα τι έγινε… δεν είχε και πολύ κόσμο, αυτά ερευνούμε”.
Αναφερόμενη στο θέμα της αποκατάστασης των εκθεμάτων διαβεβαίωσε ότι οι ζημιές αποκαταστάθηκαν αμέσως και μόνο σε έναν έκθεμα (σ.σ χριστιανικός κοπτικός σταυρός) απαιτείται λίγος παραπάνω χρόνος για την ολοκλήρωση της συντήρησης και αποκατάστασής του.
Η Ένωση των Αρχαιοφυλάκων για το συμβάν στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο:
“Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου ή Αρχαιολογικού Χώρου” αναφέρει και προβλέπει μάλιστα ότι “βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο”.
Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την ελλιπή επιτήρηση του Μουσείου που είχε ως αποτέλεσμα οι δύο γυναίκες να περιφέρονται στους χώρους του επί μιάμιση ώρα προκαλώντας φθορές σε εκθέματα, η Ένωση Αρχαιοφυλάκων υποστηρίζει πως “σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου”, αφήνοντας ανοιχτά αιχμές κατά της διευθύντριάς του.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αρχαιοφυλάκων Γιάννης Μαυρικόπουλος:
Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση, που καταλήγει υποστηρίζοντας ότι εν τέλει απαιτούνται προσλήψεις: “Το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού”.