Σαν σήμερα στις 29 Μαΐου του 1927 γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος και η Φίνος Φιλμ τον τιμά με ένα αφιερωματικό βίντεο.
Με ένα αφιερωματικό βίντεο, η Φίνος Φιλμ έκανε μια αναδρομή σε μερικές από τις χαρακτηριστικές σκηνές του ηθοποιού στην οθόνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η λεζάντα της ανάρτησης από την εταιρεία, στα social media, γράφει: «Ονειρέψου σαν παιδί, ζήσε σαν τρελός, αγάπα σαν άνθρωπος, μικρός ο κόσμος κι εμείς περαστικοί. – Θανάσης Βέγγος (29 Μαΐου 1927 – 3 Μαΐου 2011)».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο «καλός μας άνθρωπος» Θανάσης Βέγγος
Ο Θανάσης Βέγγος, ο «καλός μας άνθρωπος», αποτελεί από μόνος του τεράστιο κεφάλαιο του ελληνικού κινηματογράφου και της ελληνικής κωμωδίας.
Αεικίνητος, σαρωτικός, φουκαράς, αγχωμένος, κυνηγημένος, καπάτσος, πολυμήχανος, φτωχός, τίμιος, γκαφατζής είναι κάποια από αυτά τα στοιχεία όπως και του νεοέλληνα στην εποχή που σκιαγραφείται – που συνθέτουν το κινηματογραφικό φαινόμενο «Θανάσης Βέγγος».
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927, το μόνο παιδί του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγκου. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Βέγκος, αλλά το έγραφε με «γγ» όταν έγινε ηθοποιός γιατί φαινόταν καλύτερα στο μάτι, όπως είχε πει.
Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε ηθοποιός. Στα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Μακρόνησο.
Όταν απολύθηκε έκανε διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς τα ζήν. Από τις γνωριμίες του, στο Μακρονήσι, εκείνη με τον Νίκο Κούνδουρο είναι που του χαρίζει τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην «Μαγική Πόλη».
Αφού πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μαθαίνοντας τον κινηματογράφο ως παιδί για όλες τις δουλειές στα συνεργεία, συμμετέχει σε ταινίες-σταθμούς για το Ελληνικό σινεμά: «Δράκος», «Ποτέ την Κυριακή», «Κορίτσι με τα μαύρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Ηλίας του 16ου» «Μανταλένα».
Οι παρακάτω είναι μερικές από τις 126 ταινίες που έπαιξε:
«Δράκος», «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Μαρία η Πενταγιώτισσα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Μανταλένα», «Ποτέ την Κυριακή», «Ζητείται ψεύτης», «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», «Μην είδατε τον Παναή», «Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο», «Θα σε κάνω βασίλισσα», «Ο Παπατρέχας», «Βοήθεια ο Βέγγος, φαλακρός πράκτωρ 000», «Δόκτωρ Ζιβέγγος», «Θου Βου Φαλακρός πράκτωρ, επιχειρήσεις γης Μαδιάμ», «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», «Από πού πάνε για τη χαβούζα», «Φανερός πράκτωρ 000»,«Τρελός, παλαβός και Βέγγος», «Ποιος Θανάσης;»
Στην τηλεόραση, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε στις σειρές: Βεγγαλικά (ΕΡΤ, 1988), Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990), Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002), Έρωτας, όπως έρημος (ΝΕΤ, 2003), Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006) και Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας (ΕΤ3, 2009).
Από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής «ΘΒ – Ταινίες Γέλιου».
Ωστόσο, παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε χρεωκοπία.
Θα επιστρέψει στον κινηματογράφο το 1991, με την ταινία «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη.
Το 1995 συμμετείχε στην ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα», του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ κορυφαία στιγμή υπήρξε ο ρόλος του στο «Όλα είναι δρόμος» του 1998.
Τελευταία εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθιά» (2009). Το 1997 εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη, με μεγάλη επιτυχία.
Νοσηλεύτηκε από τον Δεκέμβριο του 2010 στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατέληξε λίγο πριν κλείσει τα 84 χρόνια του το 2011.