Οι φράσεις «έγινε Βέγγος» και «τρέχω σαν τον Βέγγο» πέρασαν στην καθημερινή γλώσσα ως συνώνυμο του κωμικού πανικού, μιας έκφρασης τόσο ξεχωριστής όπως ακριβώς ο Θου Βου, ο Θανάσης Βέγγος.
Ονειροπόλος, καλαμπουρτζής με μια σπάνια σεμνότητα και ανθρωπιά, ο Θανάσης Βέγγος πέθανε σαν σήμερα, στις 3 Μαΐου του 2011.
O «άνθρωπος σίφουνας» δεν ήταν «σταρ», ήταν ο «καλός μας άνθρωπος» που μας έκανε να γελάμε στις κωμωδίες, να κλαίμε σε δραματικούς ρόλους και να ταυτιζόμαστε με τα βάσανά του επί της οθόνης.
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927, το μόνο παιδί του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγκου. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Βέγκος, αλλά το έγραφε με «γγ» όταν έγινε ηθοποιός γιατί φαινόταν καλύτερα στο μάτι, όπως είχε πει.
Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήρωας της Αντίστασης και μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Έτσι, ο Θανάσης άρχισε να εργάζεται από μικρός στην επεξεργασία δερμάτων για να βοηθήσει την οικογένειά του ενώ έκανε και διάφορα μικροθελήματα στους γείτονες για να εξασφαλίσει ένα χαρτζιλίκι.
Το 1948, στα χρόνια του εμφυλίου εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου έμεινε δύο χρόνια.
Εκεί γνωρίστηκε με το σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, γνωριμία που οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά το 1954 με την ταινία «Μαγική Πόλις».
«Μου αναποδογύρισε τη ζωή», είχε πει ο Βέγγος για τον Κούνδουρο. «Με βρήκε να φτιάχνω τσάντες και πορτοφόλια και με έκανε ηθοποιό».
Το πηγαίο ταλέντο του ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική. Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή, αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή.
Και μόνο η παράθεση μερικών τίτλων από τις 126 ταινίες στις οποίες έπαιξε, φανερώνει το εύρος της γκάμας του:
«Δράκος», «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Μαρία η Πενταγιώτισσα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Μανταλένα», «Ποτέ την Κυριακή», «Ζητείται ψεύτης», «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», «Μην είδατε τον Παναή», «Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο», «Θα σε κάνω βασίλισσα», «Ο Παπατρέχας», «Βοήθεια ο Βέγγος, φαλακρός πράκτωρ 000», «Δόκτωρ Ζιβέγγος», «Θου Βου Φαλακρός πράκτωρ, επιχειρήσεις γης Μαδιάμ», «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», «Από πού πάνε για τη χαβούζα», «Φανερός πράκτωρ 000»,«Τρελός, παλαβός και Βέγγος», «Ποιος Θανάσης;»
Στην τηλεόραση, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε στις σειρές: Βεγγαλικά (ΕΡΤ, 1988), Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990), Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002), Έρωτας, όπως έρημος (ΝΕΤ, 2003), Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006) και Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας (ΕΤ3, 2009).
Από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής «ΘΒ – Ταινίες Γέλιου».
Ωστόσο, παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή.
Όσοι τον γνώριζαν πιστεύουν ότι τον έφαγε η τελειομανία του. Δεν λογάριαζε τα χρήματα μόνο το αποτέλεσμα.
Ακόμα και για μια μικρή λεπτομέρεια, μπορούσε να σταματήσει το γύρισμα και να γυρίσει τα πάντα από την αρχή. Όλα αυτά βέβαια σε μια εποχή που το φιλμ ήταν πολύ ακριβό.
«Θα ξέρεις βέβαια, ότι κάποτε έβαλα όλο το συνεργείο και ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες! Ναι, μα τον Θεό! Καθαρίσαμε τις Θερμοπύλες για ένα γύρισμα. Αυτή η τελειότητα μόνο στο δικό μου κεφάλι υπάρχει. Αυτή η τελειότητα με έχει οδηγήσει δύο φορές στην καταστροφή», είπε ο ηθοποιός σε μια συνέντευξή του.
Παρόλο που επιχειρηματικά ο Βέγγος είχε αποτύχει, οι ταινίες του σημείωναν πάντα επιτυχία αλλά δεν στάθηκαν ικανές να τον σώσουν και χρεωκόπησε.
«Η στιγμή που ξεβίδωσα την πινακίδα με το όνομα της εταιρείας από τον τοίχο, δεν περιγράφεται. Ένιωθα σαν να ξηλώνω τα όνειρα μου. Όλα» είχε πει για το κλείσιμο της εταιρείας του, την χειρότερη στιγμή στην καριέρα του όπως έχει πει.
«Επρόκειτο για σφαγή» παραδέχτηκε. «6.400.000 δρχ, ξεκλήρισμα της οικογένειάς μου, το σπίτι μου, και λίγο από το κέφι μου το οποίο χρειάζεται για τον κόσμο».
Το 1971 η στενή σχέση του με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη τον σώζει από την οικονομική καταστροφή και τον οδηγεί σε θρίαμβο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;».
Κοινό και κριτική τον αποθεώνουν και αποσπά το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου. Έναν χρόνο μετά, ο ρόλος του στην ταινία «Θανάση, πάρε το όπλο σου!» του χαρίζει ένα ακόμη βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου.
Τη δεκαετία του ’80 αποσύρεται από το σινεμά και κάνει λίγες βιντεοταινίες.
Θα επιστρέψει στον κινηματογράφο το 1991, με την ταινία «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη.
Το 1995 συμμετείχε στην ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα», του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ κορυφαία στιγμή υπήρξε ο ρόλος του στο «Όλα είναι δρόμος» του 1998.
Τελευταία εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθιά» (2009). Το 1997 εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη, με μεγάλη επιτυχία.
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δυο γιους.
Νοσηλεύτηκε από τον Δεκέμβριο του 2010 στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατέληξε λίγο πριν κλείσει τα 84 χρόνια του, μια μέρα σαν σήμερα το 2011.
Ο ίδιος είχε πει ότι για δύο πράγματα δεν θα ντραπεί ποτέ: Τις αλήθειες που είπε και τα συναισθήματα που ένιωσε…