«Ο πολίτης δεν μπορεί να εκβιάζεται» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχετικά με την τριήμερη απεργία των διαγνωστικών κέντρων, των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των πολυϊατρείων που ξεκίνησε σήμερα.
«Πιεστικό» παραδέχθηκε ότι είναι το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), για τη λειτουργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος συμπλήρωσε, ωστόσο για την απεργία ότι ο πολίτης δεν θα πρέπει να εκβιάζεται.
«Είναι μια πιεστική κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι ο πολίτης δεν μπορεί να εκβιάζεται. Ο ΕΟΠΥΥ είναι στην πραγματικότητα ο μεγάλος «πελάτης» όλων αυτών των διαγνωστικών κέντρων και δίνει αυτή τη στιγμή 460 εκατομμύρια ετησίως, 1,5 εκατομμύριο την ημέρα στα διαγνωστικά κέντρα», είπε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο Open και συμπλήρωσε ότι η πολιτεία αναγνωρίζει το πρόβλημα με το clawback, το οποίο είναι ουσιαστικά οι επιστροφές που καταβάλλουν οι ιδιώτες στο κράτος, όταν οι δαπάνες για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων υπερβαίνουν το -χαμηλό κατά κοινή ομολογία- πλαφόν των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.
«Υπάρχει πλήρης αντίληψη, αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και έχω ζητήσει από τα διαγνωστικά να ολοκληρώσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους για να κάτσουμε να συζητήσουμε, να λύσουμε το πρόβλημα γιατί ο υπουργός και ο ΕΟΠΥΥ είναι για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων», ανέφερε συγκεκριμένα.
Πλεύρης: Ενίσχυση του προϋπολογισμού
Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους απεργούς ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων, οι οποίοι έχουν βάλει «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους και δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους έως και το ερχόμενο Σάββατο (28/5), να προσέλθουν σε διάλογο:
«Θα συνεχίσουμε την κουβέντα. Εγώ έχω ζητήσει από τους παρόχους με την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων, από την άλλη εβδομάδα να βρεθούμε και να δούμε και θεσμικά μέτρα και για ενίσχυση του προϋπολογισμού -που ήδη γίνεται και οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί ότι υπήρξε ενίσχυση του προϋπολογισμού- αλλά και για θεσμικά μέτρα», είπε και δεχμεύτηκε ότι θα εξεταστούν παράλληλα και τα παλαιότερα χρέη από το 2012, οπότε και είχε επιβληθεί για πρώτη φορά το μνημονιακό μέτρο των «υποχρεωτικών επιστροφών», ή αλλιώς clawback.
«Πράγματι, υπάρχει ένα clawback το οποίο να κινείται στο 30% και αντιστοίχως υπάρχουν και οι παλαιές οφειλές clawback από το 2012 που δεν είχαν ρυθμιστεί και έχουν ρυθμιστεί τώρα (…) Βρίσκομαι σε συνεννόηση με τα διαγνωστικά και μάλιστα για το 2021 είχαμε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 57 εκατομμύρια και για το 2022 πάλι θα έχουμε μια αύξηση σε αυτό το ποσό», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr