Site icon NewsIT

ΘΕΜΑ Newsit: Διαφημίσεις φονιάδες στους δρόμους

23.02.2010 | 17:38
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αποκλειστικά στο NewsIt μιλούν οι γονείς των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα πάνω σε διαφημιστικές πινακίδες.

Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί πάνω από 1.600 ατυχήματα πάνω σε διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται σε δρόμους, από τα οποία τα 48 ήταν δυστυχώς θανατηφόρα.

Παρόλα αυτά τα τραγικά στοιχεία, οι διαφημιστικές πινακίδες εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, ενώ ήδη με απόφαση του ΣτΕ οι διαφημιστικές πινακίδες έχουν ήδη κριθεί παράνομες.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί μετά από προσφυγή τουι δικηγόρου Αθανάσιου Τσιώκου -Πλαπούτα, ο οποίος έχασε το παιδί του στις 12 Φεβρουαρίου του 2000 όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα, στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι διεθνείς συμβάσεις για την οδική κυκλοφορία και σήμανση που έχουν επικυρωθεί από τη χώρα μας, υποχρεώνουν το ελληνικό κράτος να μην επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

Ο Κ.Τσιώκος μιλώντας στο Newsit δήλωσε πως νοιώθει ναι μεν δικαιωμένος για το αδικοχαμένο γιο του αλλά πικραμένος επειδή τίποτα δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω.

Είναι επίσης γεγονός ότι το πρώτο τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών για πρώτη φορά το 2005 καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών διευθύνων σύμβουλο μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας που τοποθετεί πινακίδες με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας για τον θάνατο του Γιάννη Σταυρουλάκη που το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε πινακίδα στην Λ.Κηφισίας.

Η μητέρα του Γιάννη Σταυρουλάκη Φιλιώ Σταυρουλάκη, μιλώντας στο Newsit επιμένει πως αν δεν βρισκόταν στο σημείο η διαφημιστική πινακίδα ο 25 χρονος γιός την δεν θα ήταν νεκρός αφού η ταχύτητα με την οποία προσέκρουσε ήταν μόνο 35 χλμ. 

Ακούστε την κυρία Φιλιώ Σταυρουλάκη…

Ο Γιάννης Χανδάνος, πρόεδρος συγκοινωνιολόγων Ελλάδος μιλώντας στο Newsit δήλωσε ότι για τις διαφημιστικές πινακίδες υπάρχουν προδιαγραφές αλλά στον βωμό του κέρδους δεν εφαρμόζονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών. 

Ο Συνήγορος του πολίτη αλλά και ο συνήγορος του καταναλωτή έχουν δεχτεί σύμφωνα με στοιχεία αρκετές αναφορές από πολίτες για τοποθέτηση παράνομων πινακίδων ενώ συνεχίζουν να ερευνούν τις αναφορές. 

Από την πλευρά των Δήμων δεν φαίνεται να υπάρχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων αφού όπως καταγγέλλουν πολίτες στο Newsit οι Δήμοι έχουν οικονομικό συμφέρον.

“Εκεί που θα ξηλώσουν μια θα ξεφυτρώσουν δύο” λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, μέλος δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Αρτέμιδος στην Αττική. “Έχει τύχει να μαζέψουμε πινακίδα και σε λίγες μέρες να την ξαναβάλουν στην θέση της με τον τσαμπουκά”, αναφέρει.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version