Κυριακή, 18 Αυγ.
31oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT : Ρευστό μηδέν – Μόνο με πιστωτικές οι αγορές

Αδεια ακόμα και σήμερα τα εμπορικά κέντρα. ΦΩΤΟ NEWSIT

Τα απαραίτητα και αυτά μόνο με πιστωτικές κάρτες ψωνίζουν φέτος οι καταναλωτές όταν αποφασίζουν.

να περάσουν την πόρτα κάποιου καταστήματος.

Οι έμποροι είναι σε απόγνωση και εκτός από την μεγάλη πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι είναι εντυπωσιακό το γεγονός οτι ακόμα και όταν χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τις περισσότερες φορές είναι ή υπερχρεωμένες ή κλειδωμένες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Ελλάδας Θεόδωρος Βάρδας, είπε οτι η κίνηση είναι πεσμένη σε σχέση με πέρυσι από 10-20% και η αγορά ακόμα και σήμερα παραμονή Χριστουγέννων είναι υποτονική.
“Το φαινόμενο που παρατηρούμε πολύ συχνά πλέον είναι πως οι πελατες όταν χρησιμοποιουν τις πιστωτικες κάρτες είναι υπερχρεωμενες και κλειδωμενες από τις τράπεζες!”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης είπε ότι ισχύει το “Κάθε πέρυσι και καλύτερα”, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι οι χειμερινές εκπτώσεις θα αποτελέσουν σωσίβιο για την αγορά.
“Είμαστε αισιόδοξοι ότι η αγορά θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι εκπτώσεις θα δώσουν στον καταναλωτή άλλη ψυχολογία και θα αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σήμερα Χρειάζεται υπομονή και επιμονή”, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

ΣΤΑ 3 ΔΙΣ ΤΑ ΦΕΣΙΑ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα φέσια στην αγορά έχουν πλέον ξεπεράσει τα 3 δισ ευρώ  για το 2009.

Αυτό σημαίνει αύξηση 140% σε σχέση με πέρσι ενώ η αγορά κάνει λόγο για 10.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις από την αρχή του χρόνου.

Μόνο στις ακάλυπτες επιταγές το ποσό έφτανε τα 2,8 δισ ευρώ έναντι 1,1 δισ πέρσι. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασα τα 228 εκατ. ευρώ από 157 εκατ. στο ίδιο διάστημα του 2008.

Οι νέες εγγραφές στη μαύρη λίστα του Τειρεσία έφτασαν τις 425.000 από την αρχή του χρόνο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Περίπου 10.000 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι έκλεισαν το 2009, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης. Προέβλεψε μάλιστα ότι και το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αν από την κυβέρνηση δεν υπάρξουν σύντομα μέτρα τόνωσης και στήριξης της αγοράς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε