Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Στο έλεός τους έχουν αφεθεί 39 μετανάστες στο Φαρμακονήσι

ΦΩΤΟ  EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα “παροπλισμένα “ λιμενικά σκάφη η γραφειοκρατία η αδράνεια και η…μεταναστευτική πολιτική καλά κρατούν…

Τριανταεννέα μετανάστες μένουν καθηλωμένοι και ουσιαστικά φυλακισμένοι εδώ και μέρες σε στρατόπεδο στο Φαρμακονήσι γιατί το λιμενικό δεν έχει αξιοπλοα σκάφη να τους μεταφέρει στη Λέρο.

Και δεν φτάνει που τα λιγοστά λιμενικά σκάφη βρίσκονται μόνιμα υπό επισκευές, η γραφειοκρατία αν όχι η αναλγησία των αρμόδιων αρχών δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικά σκάφη (τα σκαφη αυτά ήδη χρησιμοποιούνται σε έκτακτα περιστατικά μεταφοράς τόσο για πολίτες του νησιού όσο και για το στράτευμα).

Η έπαρχος Καλύμνου Χρυσούλα Σιφονιού μίλησε στο Νewsit.gr και κατήγγειλε τις απαράδεκτες γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες αφού όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή που έφτασαν οι μεταναστες στο Φαρμακονήσι και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο του νησιού, έστειλε πλειάδα εγγραφων στο λιμενικό για να δοθεί σκάφος που θα μετέφερε τους μετανάστες εκ των οποίων οι 27 ανδρες και οι 12 γυναίκες.

Η απάντηση όμως ήταν ότι το Λιμενικό Σώμα αδυνατεί να στείλει σκάφη του γιατί βρίσκονται σε επισκευές και το ενα που έχει αναλάβει τις περιπολίες στο Αιγαίο δεν είναι ικανό να κάνει και την μεταφορά.

Ωστόσο η έπαρχος δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας πότε θα επισκευαστούν τα σκάφη του Λιμενικού και προσπάθησε να ναυλώσει ιδιωτικά σκάφη κατοίκων που κατά καιρούς αναλαμβάνουν επικίνδυνες αποστολές λόγω …έλλειψης κρατικού μηχανισμού.

Με πρωτοβουλία της Νομαρχίας προσπάθησε να ναυλώσει ιδιωτικά σκάφη (μεγάλα ψαράδικα κυρίως) τα οποία κατά καιρούς χρησιμοποιούνται για μεταφορές ασθενών σε επείγουσα κατάσταση.

Ομως, λόγω κακοκαιρίας το λιμενικό δεν έδωσε άδεια απόπλου.

Οι προσπάθειες να βρεθούν και άλλα ιδιωτικά σκάφη συνεχίστηκαν αλλά …παρά το γεγονός ότι ο καιρός καλυτερεύει, το λιμενικό … εξακολουθεί να μην δίνει άδεια να αποπλεύσει το σκάφος και να μεταφέρει τους μετανάστες.

Ο λόγος όπως είπαν στην Έπαρχο οι αρμόδιοι του λιμενικού ήταν οτι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για μεταφορά τόσων ανθρώπων.

Στην ανταπάντηση οτι το ναυλωμένο ιδιωτικό σκάφος μπορεί να κάνει και δεύτερο αλλά και τρίτο δρομολόγιο αν χρειαστεί, οι λιμενικές αρχές, όπως είπε η κ Σιφονιού, καθήλωσαν τον πλοίαρχο στο λιμάνι και του έκαναν και μήνυση!

Προς το παρόν και μεχρι οι αρμόδιοι να… δραστηριοποιηθούν οχι μονο στα χαρτιά αλλά και στην πραξη, οι 39 μετανάστες, κρατούνται σε στρατόπεδο της περιοχής.

Και εκει όμως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για τους μετανάστες. Ήδη από την πλευρά του ο στρατός δυσκολεύεται να τους φιλοξενήσει και να τους προσφέρει τροφή στέγη, ενώ κάποιοι από τους ιδιαίτερα καταπονημένους μετανάστες χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε