Ελλάδα

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: Το ΕΚΠΑ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαπρέπει σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στην περίοδο της πανδημίας ήταν μια από τους επιστήμονες στην οποία «ακούμπησαν» δημοσιογράφοι και πολίτες.  Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών πάντα με ήρεμο και εμπεριστατωμένο λόγο μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε αυτό τον άγνωστο εχθρό που ήρθε και αναστάτωσε για σχεδόν τρία χρόνια τις ζωές μας.

Ταυτόχρονα όμως στο Πανεπιστήμιο γινόταν μια αθόρυβη πολλές φορές αλλά σπουδαία δουλειά τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επίπεδο στελέχωσης και υποδομών.

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη 11 Μαΐου γίνονται οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας το οποίο καταγράφει σπουδαία πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η κα Ψαλτοπούλου υποψήφια στις εκλογές αυτές περιγράφει το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας και αναφέρεται σε αυτό με όραμα αλλά και αγάπη.

Το ΕΚΠΑ ανεβαίνει διαρκώς στις διεθνείς κατατάξεις, αποκτά μέσω των πιστοποιήσεων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεγαλύτερη αξιοπιστία. Επίσης, προσελκύει περισσότερες χρηματοδοτήσεις μέσω ελληνικών και διεθνών χρηματοδοτήσεων και δωρεών, οι οποίες αξιοποιούνται με οργανωτικότητα, παρά τη σοβαρή γραφειοκρατία.

Ταυτόχρονα όμως τα τελευταία χρόνια, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έρχεται πιο κοντά στην κοινωνία, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την υπεύθυνη ενημέρωση, όσο και για την παρουσίαση σημαντικών θεμάτων σε όλη την κοινωνία, στα Προπύλαια, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.

Σε επίπεδο υποδομών το Ίδρυμα εξαπλώνεται κτιριακά και αποκτά κεντρικά, οριζόντια ερευνητικά εργαστήρια (βασικής έρευνας, χώροι χειρουργικής προσομοίωσης κλπ). Με μεθοδικότητα βγαίνει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και αποκτά οργανωμένη διεθνή παρουσία. Είναι ιδρυματικό μέλος της συμμαχίας Πανεπιστημίων που ονομάζεται CIVIS, που περιλαμβάνει 11 Πανεπιστημιουπόλεις (Μασσαλία, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Ρώμη, Στοκχόλμη, Γλαξκώβη, Σάλτσμπουργκ, Λωζάννη κ.α.) και αμέτρητες ευκαιρίες για τους Καθηγητές και τους φοιτητές, με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Επίσης να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας είναι το μοναδικό που οργανώνει 2 ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, το πρώτο στην Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Φιλοσοφικής Σχολής, και το δεύτερο στην Ιατρική, πρωτοστατώντας στον σχεδιασμό της αντίστοιχης νομοθεσίας.

Για την συνέχεια ένας από τους στόχους που έχει θέσει και η ίδια η κα Ψαλτοπούλου είναι η σταθερότητα, η αποτελεσματικότητα, η αφοσίωση και η συμπερίληψη να αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία για την πορεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, όσο και η συμπαράσταση σε κάθε μέλος ΔΕΠ, με διευκόλυνση της καθημερινότητας του, ώστε, ξεπερνώντας τις προκλήσεις των καιρών, να διασφαλιστεί η ουσιαστική πρόοδος στο Ίδρυμα.

Αν κάποιος προσπαθήσει να περιγράψει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας δεν είναι τίποτε άλλο από ένας ζωντανός οργανισμός με τους ανθρώπους του να αποτελούν την κινητήριο δύναμή του.

Περισσότεροι από 1.600 καθηγητές, πάνω από 70.000 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές αλλά και ένα εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό αποτελούν τον κορμό του ΕΚΠΑ.

Και αυτό αποδεικνύεται από τις διεθνείς κατατάξεις.

Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στο top 100 των Πανεπιστημίων παγκοσμίως 12 φορές σε επτά διαφορετικές κατατάξεις μέσα στο 2022. Ταυτόχρονα, βρίσκεται και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με περίπου 3 εκατομμύρια ετεροαναφορές (citations).

Επισημαίνεται ότι το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 75η θέση παγκοσμίως για την πολιτική του σε θέματα ισότητας των φύλων και στην 81η θέση για τις δράσεις του που αφορούν την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα
Κατοικήθηκε έως το τέλος της μυκηναϊκής εποχής (1680 - 1180 π.Χ.) και κυριάρχησε στη Μεσσηνία πριν από την ανάπτυξη του Ανακτόρου του μυθολογικού βασιλιά Νέστορα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα