Ελλάδα

Θεοφάνεια: Πως να φτιάξετε παραδοσιακά παλληκάρια ή φωτοκόλυβα

Τα παλληκάρια ή φωτοπάπουδα ή φωτοκόλυβα ή ψαροκόλυβα, είναι ένα πιάτο που περιέχει όσα όσπρια έχουμε στο σπίτι, καθώς επίσης και σιτάρι και καλαμπόκι και έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Την παραμονή των Θεοφανείων σε πολλά χωριά της Ανατολικής Κρήτης συνηθίζουν να φτιάχνουν παλληκάρια ή φωτοκόλυβα. Τα φωτοκόλυβα είναι συνήθως μια σαλάτα ή μια σούπα οσπρίων και σιταριού την οποία έφτιαχναν οι άνθρωποι της υπαίθρου και την κατανάλωναν τη συγκεκριμένη νηστίσιμη ημέρα. Από το ίδιο φαγητό έδιναν και στα ζώα τους.

Σύμφωνα με την παράδοση το βράδυ εκείνο είναι ανοικτοί οι ουρανοί και τα ζώα έχουν ανθρώπινη λαλιά. Έτσι τα καλόπιαναν για να μην κάνουν παράπονα στον Θεό, για να μη καταγγείλουν ότι δεν τα περιποιούνται οι άνθρωποι. Από αυτό το πολύσπορο φαγητό σκορπούσαν και στα χωράφια για να φάνε τα αγριοπούλια και να μη καταφύγουν πεινασμένα στους σπόρους που είχαν σπείρει και δεν είχαν ακόμη φυτρώσει.

Διαβάστε περισσότερα στο www.dogma.gr.
 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Διαφωνεί το Πανεπιστήμιο της Γάνδης με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το πώς προκλήθηκε η πυρόσφαιρα αλλά και για την εμπλοκή του Ιδρύματος
«Θα υπάρξει επίσημη επικοινωνία με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ όπου θα ζητήσουμε να μην συσχετιστεί το Πανεπιστήμιο της Γάνδης με την εργασία CFD που παρουσιάζεται στην έκθεση»
Το μοιραίο τρένο πριν την σύγκρουση στα Τέμπη