Site icon NewsIT

Θεσσαλία: «Έτσι είναι η ζωή μας μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 ρίχτερ» (video)

13.03.2021 | 19:12
Θεσσαλία: «Έτσι είναι η ζωή μας μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 ρίχτερ» (video)

Μεγάλες αλλαγές έφερε στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 ρίχτερ με επίκεντρο την Ελασσόνα που έγινε πριν από 10 ημέρες.

Μέχρι σήμερα, 1820 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα από τους σεισμούς σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος ο έλεγχος των κτιρίων που επλήγησαν. Συνολικά έγιναν 5079 αυτοψίες και από αυτές οι 4533, αφορούσαν κατοικίες, εκ των οποίων οι 1820 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες.

Δύο κάτοικοι από το χωριό Δαμάσι Τυρνάβου, ο Γιάννης Μούσιαρης και η Μαρία Παπαδημητρίου μιλούν στο newsit.gr και τη Μάγδα Τσέγκου, για τις νέες συνθήκες της ζωής τους, ζώντας με τα παιδιά τους στις σκηνές μετά τον καταστροφικό σεισμό και το φόβο τους να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους.

1350 κάτοικοι ζουν εκτός των σπιτιών τους – Μέχρι σήμερα 370 κρίθηκαν ακατάλληλα

«Ο κόσμος είναι όλοι σε σκηνές, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του χωριού οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα. Έχουν μπει τα πρώτα κοντέινερς, έχουν τοποθετηθεί 27 τροχόσπιτα. Ήδη σήμερα έχουν μείνει κάποιες οικογένειες γιατί ο καιρός από χθες το βράδυ είναι βροχερός και ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να μπορέσει ο κύριος όγκος του κόσμου να μπει είτε σε τροχόσπιτα είτε στα κοντέινερ που φέρνουν. Εδώ κάθε στιγμή
έρχονται και καινούργια. Έχουν γίνει οι πρώτες υποδομές, νομίζω ότι το κράτος μέχρι στιγμής, όλοι οι φορείς, όλος ο κόσμος είναι κοντά μας και τους ευχαριστούμε για αυτό το πράγμα. Είναι συγκινητική η βοήθεια του κόσμου και ελπίζουμε όλο αυτό να συνεχιστεί γιατί το χωριό «έχει δρόμο» ακόμη. Η κατάσταση είναι δύσκολη, ένα 70% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα, είτε έχουν πέσει ολοσχερώς, είτε έχουν υποστεί αρκετές ζημιές, δεν μπαίνεις
μέσα αλλά οφείλω να πω ότι αυτά που έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα, δηλαδή κατοικήσιμα, ο κόσμος φοβάται να μπει μέσα. Γιατί γίνονται συνέχεια μετασεισμοί. Υπάρχει φόβος και ο κόσμος για αυτό λέω ότι για τα πράσινα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί, ο κόσμος φοβάται να μπει μέσα. Γιατί ήταν πολλοί και έντονοι οι μετασεισμοί».

Το σχολείο ισοπεδώθηκε οι δάσκαλοι έσωσαν τα παιδιά – Φοβόμαστε να μπούμε στα σπίτια μας

«Είναι δύσκολη η κατάσταση. Το να φεύγεις από το σπίτι σου είναι πολύ δύσκολη κατάσταση και ψυχολογικά για τα παιδιά και θα πω για τα πιο μικρά παιδιά ευτυχώς είχαμε βοήθεια απευθείας από το Χαμόγελο του Παιδιού, ψυχολόγους, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών ήταν στο δημοτικό σχολείο που εκεί ήταν μία ολοκληρωτική καταστροφή και ευτυχώς το Θεό σώθηκαν αυτά τα παιδιά, τους δασκάλους που βοήθησαν να βγουν ασφαλείς.
Το σχολείο μας, το δημοτικό, έχει ισοπεδωθεί εκεί μέσα. Είχαμε βοήθεια από τον κόσμο και εμείς ως γονείς που προσπαθούμε πάρα πολύ για την ψυχολογία των παιδιών, για όλη την κατάσταση αυτή και να τους πούμε ότι πρέπει να μείνουμε εδώ για κάποιο διάστημα και δεν μπορούμε να γυρίσουμε σπίτι. Περιμένουμε το δεύτερο κλιμάκιο. Από το δεύτερο κλιμάκιο που θα περάσει να δούμε αναλυτικά τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια, τα κίτρινα σπίτια
και θα περάσουν και από τα πράσινα από όσο γνωρίζω γιατί και ο σεισμός που έκανε το 5,9 ήταν και αυτός ισχυρός και τα πράσινα σπίτια που έχουν πει ότι είναι κατάλληλα, υπάρχουν ρωγμές που έχουν ανοίξει στους τοίχους. Από ψυχολογική κατάσταση και μόνο ο φόβος δεν σου επιτρέπει να μπεις. Ναι φοβόμαστε. Ειδικά το βράδυ πώς να κοιμηθούμε στο σπίτι το βράδυ; Ποιον να πρώτο σώσουμε εκείνη την ώρα πως δεν είμαστε σίγουροι ότι θα κάνει τόσο ισχυρό σεισμό;».

Είναι συγκινητική η συμπαράσταση του κόσμου και της πολιτείας

«Η ανησυχία που έχουμε είναι να μην ξεχαστούμε εδώ. Να μην μας ξεχάσουνε, η περιφέρεια, το κράτος να μας βοηθήσουν να ξαναμπούμε όσοι μπορούν μέσα στα σπίτια τους με τις επισκευές που πρέπει να γίνουν. Αυτό θέλουμε. Το κύριο μέλημά αυτή τη στιγμή του κόσμου εδώ στο χωριό είναι το τι θα γίνει με τα σπίτια του, πώς θα κριθούν ακόμα και αυτά που είναι αυτή τη στιγμή μετέωρα για το αν μπορεί ο κόσμος να μπει μέσα ή όχι, είναι το άγχος της
επόμενης μέρας, για το αν η πολιτεία θα παραμείνει εδώ, να είναι κοντά στον κόσμο, γιατί υπάρχει ανάγκη, υπάρχει πρόβλημα έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπει ο κόσμος σε μία σειρά να βελτιωθεί η καθημερινότητά του και ταυτόχρονα να διαχειριστεί και τα χωράφια. Το Δαμάσι είναι ένα χωριό που είναι ένα καθαρά αγροτικό χωριό ασχολούνται με την αμπελουργία και θα πρέπει ο κόσμος να βγεις τις δουλειές. Παράλληλα με τις δουλειές έχει να διαχειριστεί και τα σπίτια. Να φτιάξει τα σπίτια να ρίξει τα σπίτια οτιδήποτε είναι αυτό. Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός και επαναλαμβάνω ότι οι φορείς, το κράτος, η περιφέρεια. Όλος ο κόσμος, είναι η συγκινητική η συμπαράσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή στο χωριό μας. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής μας και αυτό που θέλει ο Δαμασιώτης και όχι μόνο γιατί υπάρχουν κι άλλα χωριά γύρω που έχουν πληγεί και είμαστε αλληλέγγυοι και σε αυτούς τους ανθρώπους, ελπίζουμε να μην ξεχαστούμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσει ο κόσμος να μπει σε μία νορμάλ καθημερινότητα».

Δείτε τη συνέντευξη

Έτσι είναι η ζωή μας στη σκηνή του γηπέδου Τυρνάβου

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version