Και ο στρατός θα βοηθήσει στην περισυλλογή των χιλιάδων νεκρών ζώων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Θεσσαλία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, ο στρατός θα βοηθήσει να μαζευτούν τα νεκρά ζώα από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία στην Θεσσαλία. τηρώντας παράλληλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με εντολή του @PrimeministerGR ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο @ChiefHNDGS να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί.
Με εντολή του @PrimeministerGR ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο @ChiefHNDGS να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για…
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 14, 2023
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
Με διαταγή του ΓΕΕΘΑ και κατόπιν εντολών της Ηγεσίας στο πλαίσιο διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, συγκροτούνται άμεσα κλιμάκια αποκομιδής των νεκρών ζώων στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.
Το ΓΕΕΘΑ συγκρότησε ειδική υγειονομική ομάδα, η οποία θα μεταβεί άμεσα στους επιλεγμένους χώρους αποκομιδής και θα αναλάβει το έργο της υγειονομικής επιτήρησης και υποστήριξης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εμπλακεί. Το προσωπικό των ΕΔ που θα συνδράμει στον σκοπό αυτό θα φέρει τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό προστασίας έναντι μολυσματικών βιολογικών παραγόντων.
Απελπιστική κατάσταση
Στα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς υπάρχει αφόρητη δυσοσμία και ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι τεράστιος, καθώς στα λιμνάζοντα νερά βρίσκονται νεκρά ζώα και κοντά τους όσα έχουν καταφέρει να σωθούν.
Η έλλειψη νερού και η ακαταλληλότητά του σε πολλές περιοχές κάνει ακόμη πιο δύσκολη την υπόθεση της τήρησης των κανόνων υγιεινής. Ειδικότερα στους δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού, Παλαμά, Σοφάδων, Αργιθεας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης, και Φαρκαδόνας το νερό είναι ακατάλληλο προς χρήση.
Αντίθετα κατάλληλο είναι στους Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Τρικέων και Μετεώρων.
Στο μεταξύ όσο πέφτει η στάθμη του νερού τόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία καθώς κουφάρια ζώων έχουν ανακατευθεί με λάσπη και φερτά υλικά και βρίσκονται ακόμη και μέσα σε σπίτια μαζί με κατεστραμμένες συσκευές και έπιπλα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ μέχρι το πρωί της Πέμπτης έχουν δηλωθεί 49.050 νεκρά αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.
Μέχρι τώρα έχει γίνει διαχείριση για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά. Εργολάβοι κάνουν αγώνα δρόμου για την υγειονομική ταφή και καύση τους.
48 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 65 αναπνευστικών λοιμώξεων
Στα 48 ανέρχονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και στα 65, 41 περισσότερα, τα κρούσματα αναπνευστικών λοιμώξεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, που μετρά τις πληγές της από τη φονική κακοκαιρία Daniel.
«Στις 26 υπηρεσίες Υγείας στη Θεσσαλία είχαν προσέλθει 1.396 άνθρωποι για ενοχλήσεις υγείας. 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού», σημείωσε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.