Σε έξι μέρες η Θεσσαλονίκη κατέγραψε περισσότερα κρούσματα κορονοϊού από ό, τι ολόκληρο τον Σεπτέμβριο! Σοκ από τα στοιχεία που την φέρνουν μια... ανάσα από το πορτοκαλί. Το 22% των νοσούντων είναι φοιτητές και το 21% ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Όλα δείχνουν πως είναι θέμα χρόνου η Θεσσαλονίκη να… αλλάξει επίπεδο και δυστυχώς προς το χειρότερο, δηλαδή να βρίσκεται πια στον πορτοκαλί συναγερμό, επιπέδου 3 στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό.
Είναι ενδεικτικό πως μόλις σήμερα, Τρίτη 20.10.2020, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε το αρνητικό ρεκόρ των 125 κρουσμάτων σε ένα μόλις 24ωρο.
Η Θεσσαλονίκη που… βράζει
Σε μία μίνι ανάλυση του χάρτη γεωγραφικής κατανομής που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, προκύπτει πως στο δεύτερο, κομβικό όπως φαίνεται, δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα, από τις 11 δηλαδή έως τις 20 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη καταγράφει τετραπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα. Σε νούμερα, όπως αναφέρει το voria.gr, αυτό αντικατοπτρίζεται με 127 μολύνσεις από 1-10 Οκτωβρίου έναντι 523 μολύνσεων από 11-20 Οκτωβρίου. Συνολικά τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν 650 κρούσματα σε σύνολο 4.046 εγχώριων κρουσμάτων.
Click4more: Κορονοϊός: Εφιάλτης 60 ημερών στη ΜΕΘ για 40χρονο – «Είδα το άσπρο φως, αυτό που λένε όταν πεθαίνεις»
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση από τις 13 Οκτωβρίου, με τα περιστατικά έκτοτε να μην πέφτουν κάτω από 35 μολύνσεις καθημερινά. Μία μικρή αύξηση καταγράφηκε και το διάστημα 7-10 Οκτωβρίου, ωστόσο το πρώτο δεκαήμερο τα κρούσματα ήταν κυρίως μονοψήφια.
Ενδεικτικό, ακόμη, της έκρηξης της νόσου την τελευταία εβδομάδα είναι πως σε μόλις έξι ημέρες, από 15 έως 20 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν 424 κρούσματα, αριθμός που υπερβαίνει το σύνολο των κρουσμάτων (422) ολόκληρου του Σεπτεμβρίου! Αξίζει να σημειωθεί πως τα 424 κρούσματα του εξαημέρου του τρέχοντος μήνα εντάσσονται στο σύνολο των 2.784 εγχώριων μολύνσεων, έναντι των 422 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην πόλη σε σύνολο 7.407 εγχώριων μολύνσεων.
Ένας στους δύο είναι νέοι!
Κοσμοσυρροή σε μπαρ και καφέ σε αγαπημένα στέκια της Θεσσαλονίκης… Γεμάτες πλατείες και πεζόδρομοι …. Ανύπαρκτες αποστάσεις… ελάχιστες οι μάσκες: Η ανάγκη για διασκέδαση στις νεότερες ηλικίες είναι μεγάλη, εξίσου μεγάλος όμως είναι και ο κίνδυνος να νοσήσουν οι ίδιοι και να μεταδώσουν και σε πολλούς άλλους τον κορονοϊό. Το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει το Mega, 1 στα 2 καταγεγραμμένα κρούσματα στην πόλη είναι νέοι, ηλικίας 16 έως 29 ετών, ενώ ο μέσος όρος των ατόμων που νοσούν είναι τα 30 έτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις υγειονομικές αρχές, στο σύνολο των κρουσμάτων:
– Το 22% είναι φοιτητές
– Το 21% ιδιωτικοί υπάλληλοι
Click4more: Κορονοϊός: Ο σιωπηλός δολοφόνος! 47χρονος νόσησε, μπήκε στην εντατική, βγήκε και πέθανε 5 μήνες μετά!
Και μπορεί σε μεγάλο ποσοστό οι νεότερης ηλικίας, που έχουν κολλήσει κορονοϊό να μη χρειάζονται νοσηλεία. Αν είναι και ασυμπτωματικοί τότε η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο….
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις υγειονομικές αρχές, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε αρκετές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς πολλοί από τους νέους που έχουν μολυνθεί, έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο, λόγω της φύσης της εργασίας τους.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ
Οι εκκλήσεις Χαρδαλιά για την Θεσσαλονίκη
Σημειώνεται πως κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστοποίησε πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 652 ενεργά κρούσματα, ενώ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας κατά γράμμα. Παράλληλα, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκρουσε το καμπανάκι προς τις ηλικιακές ομάδες των 18-39 ετών, τονίζοντας πως καθοδηγούν την επιδημική αύξηση σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο.
Υπενθυμίζεται ακόμη πως ο κ. Χαρδαλιάς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για τους ελέγχους με στόχο την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.